Πρωθυπουργός Σλοβακίας: Θα συναντηθώ με τον Ζελένσκι

Πρωθυπουργός Σλοβακίας: Θα συναντηθώ με τον Ζελένσκι

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο, όπου θα παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 80ής επετείου από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Σλοβάκος ηγέτης.

O ίδιος είπε ότι θα συναντηθεί και με τον Ζελένσκι την ερχόμενη Παρασκευή στην ανατολική Σλοβακία. Οι σχέσεις της Σλοβακίας με την Ουκρανία είναι τεταμένες, λόγω της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Σλοβακίας και έχουν κατά το παρελθόν ανταλλαχθεί και “αβρότητες”, ειδικά μετά την επίσκεψη του Φίτσο στη Μόσχα τον περσινό Δεκέμβριο. Ο Φίτσο είναι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης χώρας-μέλους της ΕΕ που θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις στο Πεκίνο για την νίκη της Κίνας στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Τρέφω σεβασμό για κάθε θύμα του αγώνα κατά του φασισμού, γι’ αυτό και στο παρελθόν έχω αποτίσει φόρο τιμής σε μνημεία στη Μόσχα, στη Νορμανδία ή στην Ουάσινγκτον», επεσήμανε ο Φίτσο και συμπλήρωσε: «Με θλίβει προσωπικά και ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω τον λόγο που από όλες τις χώρες της ΕΕ μόνο η Σλοβακία θα εκπροσωπείται στο Πεκίνο. Οικοδομείται μια νέα παγκόσμια τάξη, νέοι κανόνες ενός πολυπολικού κόσμου, μια νέα ισορροπία δυνάμεων, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για τη σταθερότητα παγκοσμίως». Η γιορτή ειναι ουσιαστικά για τη νίκη κατά των Ιαπώνων που τάχθηκαν τότε στο πλευρό του Χίτλερ και είχαν επιτεθεί σε πάνω από πέντε χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας υπογράμμισε πως θεώρησε απαραίτητο να αξιοποιήσει την ευκαιρία για να συναντηθεί με ξένους ηγέτες και είπε πως είχε ενημερώσει εκπροσώπους της ΕΕ σχετικά με το ταξίδι του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx