Πρωθυπουργός: Δεν μπορούμε να συνομιλούμε με το “Ορούτς Ρέις” να μπαινοβγαίνει στο λιμάνι

Ανοίγουν στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία – Περισσότερα τεστ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του προς τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, παραδέχθηκε ότι κάποια πράγματα σε σχέση με τον κορονοϊό μπορούσαν  να είχαν γίνει καλύτερα και για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι δεν μπορεί να μπαινοβγαίνει το “Ορούτς Ρέις” κάθε τόσο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα κι εμείς να κάνουμε διάλογο.

Ξεκινώντας απο το θέμα της πανδημίας, είπε ότι «δυστυχώς έχουμε χάσει πολλούς συμπολίτες μας και είναι στενόχωρο να μετατρέπεται το καθημερινό δελτίο θανάτων σε μια στατιστική». Τόνισε ότι τώρα προέχει να αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας. «Θέλουμε να επιταχυνθεί η βελτίωση, ώστε να αισθανόμαστε άνετα, να ξέρουμε ότι το λελογισμένο άνοιγμα δεν θα οδηγήσει σε τρίτο κύμα» ανέφερε.

Νυχτερινή διασκέδαση μετά τον εμβολιασμό

Είπε πως για πετύχουμε μαζικό εμβολιασμό, απαιτούνται αρκετοί μήνες. Για τα σχολεία και την εστίαση είπε ότι δεν θα ανοίξουν, και δεν θα επιτρέπονται στις γιορτές οι μετακινήσεις από τη μία περιφέρεια στην άλλη. Είπε επίσης ότι η  καραντίνα δεν ήταν τόσο αυστηρή όσο τον Μάρτιο και υπήρχαν πολλές μετακινήσεις καθώς υπάρχει μία φυσιολογική κόπωση του κόσμου. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να περισωθεί κάτι από τη Χριστουγεννιάτικη σεζόν.

Ειδικά για τη νυχτερινή διασκέδαση, είπε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διάδοσης του ιού. «Το πιο πιθανό να μη λειτουργήσει η νυχτερινή διασκέδαση μέχρι να έχουμε μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού», είπε, δείχνοντας με σαφήνεια ότι τα μέτρα θα είναι σχετικά αυστηρά για  καιρό.

Ερωτηθείς για το περιστατικό της Πάρνηθας,  όπου φωτογραφήθηκε χωρίς μάσκα, είπε:  «Ήταν λάθος το ότι δέχθηκα να φωτογραφηθώ χωρίς μάσκα και όχι το ότι πήγα για  ποδήλατο εκεί. Επιτρέπεται μέσα στην περιφερειακή ενότητα. Κάνω όμως κι εγώ την προσωπική μου αυτοκριτική. Μπορεί να έκανα ζημιά από μια μικρή στιγμή ανεμελιάς. Αλλά μου έδωσε τη δυνατότητα να σκεφτώ το παράδειγμα που δίνουν οι πολιτικοί» είπε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι τη Θεσσαλονίκη «θα έπρεπε ίσως να την είχαμε κλείσει μια εβδομάδα νωρίτερα, αλλά τότε δεν υπήρχαν αιτήματα να κλείσουμε».

Ερωτηθείς τι θα έκανε διαφορετικά, είπε ότι τον Ιούλιο έπρεπε να είχε δώσει ένα ισχυρότερο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει και προσέθεσε ότι «δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ο τουρισμός συνέβαλε στην ένταση του δεύτερου κύματος. Καλώς κάναμε και ανοίξαμε τον τουρισμό, εισπράξαμε κάποιο όφελος, προφυλάσσοντας τον πληθυσμό».

Για τις γιορτές απηύθυνε έκκληση προς όλους να αποφύγουν τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι και να περιοριστούν σε συγκεντρώσεις το πολύ μέχρι εννέα ατόμων. Ο ίδιος ελπίζει να κάνει γιορτές με τον γιο του που υπηρετεί στη Βόρειο Ελλάδα. Και για το δώρο του Άη Βασίλη είπε ότι «θα είναι το εμβόλιο».

Ορούτς Ρέις

Για τα ελληνοτουρκικά, είπε: «Έχουμε περάσει δύσκολους μήνες, ήταν π πανδημία, η προσφυγική κρίση στα σύνορα και η επιθετικότητα της Τουρκίας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Δεν φτάσαμε κοντά στον πόλεμο, αλλά υπήρχαν στιγμές πολύ μεγάλης έντασης. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στους χειρισμούς μας. Δεν συμφέρει κανέναν αυτή η κατάσταση, ούτε την Τουρκία. Πρέπει κι εκείνη να εξομαλύνει τις σχέσεις της.  Δεν μπορεί η Τουρκία να ειναι η μόνη που έχει δίκιο και όλοι οι άλλοι να έχουν άδικο, αυτό δεν είναι επιχείρημα, να λες “έχω δίκιο μόνο εγώ”.»

Στο ερώτημα «τι θα κάνετε, αν τώρα που αποσύρθηκε το Ορούτς Ρέις πει η Τουρκία “ελάτε για διάλογο, το ερευνητικό σκάφος είναι στο λιμάνι”»,  απάντησε:

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο, αλλά υπό τον όρο να μην υπάρχει επιθετικότητα, και θα μιλήσουμε μόνον για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Αν δεν μπορούμε να βρούμε λύση, ας πάμε στη Χάγη. Από τον Οκτώβριο είχε τη δυνατότητα να αποσύρει το Ορούτς Ρέις και το απέσυρε δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Όλοι βλέπουν ότι αυτό είναι προσχηματικό.  Θα χρειαστεί μια περίοδος επιβεβαίωσης, που δεν θα την προσδιορίσω»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι