Προτομή του Νίκου Πλουμπίδη

Προτομή του Νίκου Πλουμπίδη

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν, το απόγευμα της Κυριακής, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νίκου Πλουμπίδη, στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στα Λαγκάδια Γορτυνίας, παρουσία και του συνονόματου εγγονού του Νίκου.

«Η προτομή του θα στέκει από σήμερα εδώ, να θυμίζει κάθε μέρα στους συμπατριώτες του και όλους τους επισκέπτες αυτού του όμορφου τόπου, την ηρωική του αγωνιστική διαδρομή, την ανιδιοτελή προσφορά του στην υπόθεση του λαού, από όποιο πόστο του ανέθεσε το Κόμμα. Έμεινε πιστός στις ιδέες και στο Κόμμα του, ακόμα και όταν αδικήθηκε κατάφωρα από αυτό, υπερασπιζόμενος την πολιτική του ΚΚΕ στη στημένη δίκη, αρνούμενος να “δώσει” στον αντίπαλο την παραμικρή κουβέντα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ενάντια στο ΚΚΕ σε εκείνες τις δύσκολες συνθήκες, φτάνοντας έτσι περήφανος και αλύγιστος μέχρι το εκτελεστικό απόσπασμα» ανέφερε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Νωρίτερα στην εκδήλωση σύντομη παρέμβαση έκανε ο δήμαρχος Γορτυνίας Στ. Κούλης ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων «το χρέος της απόδοσης τιμής σε εμβληματικές προσωπικότητες όπως του Νίκου Πλουμπίδη που δίδαξε ήθος και έκανε πράξη όσα κήρυττε».

Ο Πλουμπίδης εκτελέστηκε τον Αύγουστο του 1954 για την κομμουνιστική δράση του, και όμως η ηγεσία του ΚΚΕ τότε, τον χαρακτήριζε “χαφιέ”. Αποκαταστάθηκε το  1958, όταν πλέον ο Νίκος Ζαχαριάδης είχε γίνει παρελθόν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι