Πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Χάλκη ο Τσίπρας
05/02/2019Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί επισήμως αύριο τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, μετά το 1933, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Σχολή ως πρώην πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας θα ξεναγηθεί στη Σχολή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ νωρίτερα θα ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία. Στη σημερινή συνάντησή του με τον Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, το Κυπριακό, ενεργειακά ζητήματα και το μεταναστευτικό, τις περιφερειακές εξελίξεις και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, με δεδομένες τις εξελίξεις στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο είναι απαραίτητη για να παραμείνουν ανοιχτοί και αποτελεσματικοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα σε μία σειρά ζητήματα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση είναι απαραίτητη και για να καταστούν σαφείς οι θέσεις εκατέρωθεν και να αποφευχθούν παρανοήσεις, να διατηρηθεί ο διάλογος όπου υπάρχει αντιπαράθεση και να προωθηθεί η συνεργασία στους τομείς όπου αυτή έχει αναπτυχθεί.
Σχετικά με το ζήτημα μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο ότι προασπίζεται και θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Διευκρινίζει, επίσης, ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι απαραίτητος για την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ότι αυτό το κριτήριο έχει τεθεί και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις προοπτικές επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μείωσης της έντασης, στο πλαίσιο του διαύλου των υπουργών Άμυνας και των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Ελλάδα θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η μόνη λύση είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση προϋποθέτει κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.
Για το μεταναστευτικό και τις περιφερειακές εξελίξεις, η ελληνική πλευρά θα υπογραμμίσει τη σημασία που έχει η συνεχιζόμενη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης. Παραλλήλως, θα συζητηθούν οι δυνατότητες για την περαιτέρω μείωση των ροών, καθώς και η συνεργασία για την εξάρθρωση δικτύων διακινητών.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις αναμένεται να συζητηθούν οι προοπτικές της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας, της συνεργασίας της με την ΕΕ σε μια σειρά τομείς και της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.