Προβάδισμα 2% δίνει νέα δημοσκόπηση στον Τραμπ

Μπάιντεν - Τραμπ συμφώνησαν σε δύο debate στις 27 Ιουνίου και τις 10 Σεπτεμβρίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρεπουμπλικανός διεκδικητής του προεδρικού χρίσματος, απέκτησε προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων επί του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα στην κούρσα για τις εκλογές του Νοεμβρίου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η εταιρεία που έκανε την δημοσκόπηση, η Ipsos, θεωρεί ότι έπαιξε πολύ μικρό ρόλο η καταδίκη του γιου του Μπάιντεν.

Περίπου 41% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στη διάρκεια της διήμερης δημοσκόπησης απάντησαν ότι θα ψήφιζαν τον Τραμπ αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, ενώ τον Μπάιντεν θα ψήφιζε το 39%.

Περίπου 20% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσαν αναποφάσιστοι ή έκλιναν προς επιλογές τρίτων κομμάτων ή δεν πρόκειται να πάνε στις κάλπες στις 5 Νοεμβρίου.

Προηγούμενη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, που διενεργήθηκε την περίοδο 31 Μαΐου έως 1η Ιουνίου, είχε δείξει τον Μπάιντεν να προηγείται του Τραμπ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες -41% έναντι 39%.

Η τελευταία δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι 10% των ερωτηθέντων θα επέλεγαν τον Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ, αντιεμβολιαστή πολιτικό που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος. Το ποσοστό που θα εξασφάλιζε ο Κένεντι είναι το ίδιο με της προηγούμενης δημοσκόπησης. Πρόκειται για τον γιο του δολοφονημένου γερουσιαστή Ρόμπερτ Κένεντι και ανιψιό του επίσης δολοφονημένου προέδρου Τζον Κένεντι.

Αμφότεροι οι υποψήφιοι μειονεκτούν σε σημαντικά θέματα ενόψει της πρώτης προεδρικής αναμέτρησης για δεύτερη φορά μεταξύ των ίδιων προσώπων κατά τα τελευταία περίπου 70 χρόνια στην ιστορία της χώρας. Ο Μπάιντεν έχει δεχτεί επικρίσεις για την ηλικία και την διαύγειά του –είναι 81 ετών– ενώ παράλληλα μια πτέρυγα των Δημοκρατικών τον μέμφεται και για την στήριξη που παρέχει στο Ισραήλ. Εκτιμάται ότι πολλοί νέοι έχουν ταυτισθεί με τις διαμαρτυρίες σε αμερικανικά πανεπιστήμια κατά του Ισραήλ και τις αμερικανικής πολιτικής στο Μεσανατολικό.

Παράλληλα έπαιξε ρόλο ότι ο Μπάιντεν είναι ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος που το παιδί του καταδικάζεται για ποινικό αδίκημα. Εντούτοις δημοσκόποι είπαν ότι πολύ λίγοι ψηφοφόροι έχουν αλλάξει γνώμη έπειτα από αυτή την εξέλιξη. Ο γιος του Μπάιντεν καταδικάσθηκε για ψευδή δήλωση, επειδή προκειμένου να αγοράσει όπλο, υπέγραψε έγγραφο ότι δεν έκανε χρήση ναρκωτικών. Το δικαστήριο δέχθηκε τις μαρτυρίες ατόμων που κατέθεσαν ότι ο γιος του προέδρου έκανε χρήση ναρκωτικών την εποχή εκείνη κατά κατά συνέπεια η δήλωσή του ήταν ψευδής. Ο ίδιος είπε ότι έκανε χρήση ουσιών παλιότερα, αλλά πλέον τις είχε κόψει και κατά συνέπεια δεν ήταν ψευδής η δήλωσή του όταν αγόραζε το όπλο.

Τον περασμένο μήνα ο Τραμπ έγινε ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας –είτε εν ενεργεία είτε πρώην– που καταδικάσθηκε επίσης ποινικό αδίκημα. Η ποινή θα ανακοινωθεί στις 11 Ιουλίου. Η καταδίκη αφορά μια πορνοστάρ που φέρεται να έλαβε 130.000 δολάρια από βοηθό του Τραμπ για να μην αποκαλύψει τη σύντομη σχέση της με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Τραμπ, για να μη φανεί η δωροδοκία, είχε εκδώσει πλασματικά τιμολόγια για το ποσό των 130.000 δολαρίων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι