Προβληματισμένος και ο Γάλλος πρωθυπουργός αλλά και ο Μελανσόν με την δικαστική απόφαση για την Λεπέν
31/03/2025
Αναταράξεις προκαλεί στο εσωτερικό της χώρας η καταδίκη της επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, με τη γαλλική πολιτική σκηνή να μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά, με την ακροδεξιά να καταγγέλλει την απόφαση και να καλεί σε κινητοποιήσεις και τα περισσότερα κόμματα να κρατούν αποστάσεις από τη δικαστική απόφαση.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε «προβληματισμένος από την απόφαση» δικαστηρίου του Παρισιού που έκρινε ένοχη σήμερα την Λεπέν για κατάχρηση δημοσίου χρήματος και την καταδίκασε σε στέρηση δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια. Αυτή η καταδίκη σε θέτει σε κίνδυνο την υποψηφιότητα της 56χρονης πολιτικού για τις προεδρικές εκλογές του 2027, για τις οποίες παρουσιάζεται από δημοσκοπήσεις ως φαβορί.
Επίσης, της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εκ των οποίων τα δύο επρόκειτο να τα εκτίσει υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση. Επίσης της επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ. «Σήμερα δεν είναι μόνο η Μαρίν Λεπέν που καταδικάστηκε άδικα: Ήταν η γαλλική δημοκρατία που σκοτώθηκε», δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (κόμματος της Λεπέν), Ζορντάν Μπαρντελά.
Ο ίδιος κάλεσε σε μια «λαϊκή και ειρηνική κινητοποίηση» κατά της καταδίκης Λεπέν, καταδίκη που την χαρακτήρισε «ένα σκάνδαλο δημοκρατίας». «Μέσα από τη λαϊκή και ειρηνική μας κινητοποίηση, ας τους δείξουμε ότι η βούληση του λαού είναι ισχυρότερη», είπε, αναρτώντας στο Χ έναν σύνδεσμο προς μια αναφορά στην ιστοσελίδα του κόμματος, η οποία καταγγέλλει «τη δικτατορία των δικαστών».
Αποστάσεις από την καταδικαστική απόφαση φαίνεται να πήρε και ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν του κόμματος της γαλλικής αριστεράς Ανυπότακτη Γαλλία. «Η απόφαση για την απομάκρυνση ενός πολιτικού από το αξίωμα πρέπει να εναπόκειται στους πολίτες», είπε ο Μελανσόν, τονίζοντας ότι συμμερίζεται την πεποίθηση του κόμματός του ότι η μάχη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν δεν πρέπει να διεξαχθεί στο δικαστήριο αλλά στις εκλογές.
Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, Λοράν Βουκί επέκρινε επίσης τη δικαστική απόφαση. «Η απόφαση να καταδικαστεί η Μαρίν Λεπέν είναι σοβαρή και πρωτοφανής», είπε.
Είπε ότι δεν είναι υγιές για μια δημοκρατία να απαγορεύει σε έναν εκλεγμένο πολιτικό να συμμετέχει σε εκλογές. «Οι πολιτικές συζητήσεις πρέπει να αποφασίζονται στην κάλπη από τον γαλλικό λαό».
Από διεθνές αντιδράσεις, εκείνοι που έσπευσαν να εκφράζουν τη στήριξή τους στη Λεπέν και να καταδικάσουν την εις βάρος της δικαστική απόφαση ήταν το Κρεμλίνο, ο εθνικιστής Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και πρόεδρος της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης της ολλανδικής ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς και ο Ίλον Μασκ.
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως η ποινή που στερεί για πέντε χρόνια από την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν το δικαίωμα να διεκδικήσει δημόσια αξιώματα είναι «αριστερός δικαστικός ακτιβισμός».
Η Λεπέν καταδικάστηκε για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και η ποινή που της επιβλήθηκε την αφήνει εκτός κούρσας για τη διεκδίκηση της γαλλικής προεδρίας το 2027, εκτός εάν η απόφαση ανατραπεί στο εφετείο.
«Αυτή η απόφαση είναι ξεκάθαρα αριστερός δικαστικός ακτιβισμός. Όπου η δεξιά είναι παρούσα, η αριστερά και το σύστημα θα προσπαθήσουν να βγάλουν τους αντιπάλους τους εκτός παιχνιδιού», δήλωσε ο Μπολσονάρου σε συνέντευξή του. «Εδώ και στη Γαλλία, πρόκειται για εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης», συμπλήρωσε. «Φαίνεται όμως ότι αυτό εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο. Η αριστερά έχει βρει έναν εύκολο τρόπο να διατηρηθεί στην εξουσία, καταφεύγοντας σε δικαστικό ακτιβισμό».
Ακροδεξιοί ηγέτες από ευρωπαϊκές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας της Ισπανίας και της Ολλανδίας – καταδίκασαν την απόφαση, κάνοντας λόγο για «δικαστική υπερβολή».
Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας αποφάσισε ομόφωνα να παραπέμψει σε δίκη τον πρώην πρόεδρο Μπολσονάρου με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος. Κινδυνεύει με βαριά ποινή κάθειρξης εάν κριθεί ένοχος, ενώ βλέπει τις ελπίδες του να επιστρέψει μελλοντικά στην εξουσία να σβήνουν. Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου αρνείται όσα του καταλογίζουν και καταγγέλλει τη δίωξή του ως πολιτικά υποκινούμενη.
Την υποστήριξη τους στην Μαρίν Λεπέν μετά την καταδίκη της από το δικαστήριο του Παρισιού εξέφρασαν πολιτικά κόμματα και πρόσωπα από τον χώρο της ακροδεξιάς, τόσο στη Γαλλία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η πρώτη διεθνής αντίδραση ήρθε από την Μόσχα όπου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέτσκοφ δήλωσε ότι «όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιλέγουν την οδό της παραβίασης των κανόνων της Δημοκρατίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε αλληλέγγυος της Λεπέν, στην Ιταλία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι η απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης «εμπνέεται από την Ευρωπαΐκή Ενωση και συνιστά κήρυξη πολέμου από την πλευρά των Βρυξελλών», ενώ ο ακροδεξιός Ολλανδός πολιτικός Γκερτ Βιλντερς δήλωσε «συγκλονισμένος» από την «εξαιρετικά σκληρή απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου». Στο εσωτερικό της Γαλλίας όλες σχεδόν οι προσωπικότητες που κινούνται στο χώρο της άκρας δεξιάς εξέφρασαν την στήριξή τους στην Μαρίν Λεπέν με πρώτο τον πρόεδρο του κόμματος της Ζορντάν Μπαρντελά ο οποίος δήλωσε πως «σήμερα δεν καταδικάστηκε αδίκως η Μαρίν Λεπέν, αλλά εκτελέστηκε η γαλλική Δημοκρατία». Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα της Γαλλίας ο βουλευτής του Ρεμπουπλικανικού κόμματος Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί δήλωσε ότι «καμιά πολιτική τοποθέτηση δεν θέτει ένα πρόσωπο πάνω από τους νόμους». Στον χώρο της αριστεράς ο Ζαν Λυκ Μελανσόν δήλωσε οτι «οι πολιτικοί κρίνονται στις κάλπες», ενώ τα κόμματα των σοσιαλιστών και των οικολόγων τόνισαν πως «όταν κάποιος κλέβει τα λεφτά των Γάλλων πρέπει να τιμωρείται» και ότι «η δικαιοσύνη πρέπει να είναι ίδια για όσους εκλέγονται και δεν εκλέγονται, για ισχυρούς και αδύναμους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ