Προβληματίζονται και οι Γερμανοί για τη λογοκρισία του Τραμπ στα “κοινωνικά δίκτυα”

Το Twitter απέκλεισε τον Βελόπουλο

Οι σχολιαστές του γερμανικού Τύπου, αν και παραδέχονται ότι η κατάσταση με τον Τραμπ είχε φτάσει στο απροχώρητο, εντούτοις προβληματίζονται με την απόφαση Twitter και Facebook να επιβάλουν σιγή στον Αμερικανό Πρόεδρο.

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή σωστή, καθυστερημένη και συνάμα προβληματική. «Κατ’ ουσίαν οι αποφάσεις του Twitter και του Facebook είναι σωστές, όμως η διαδικασία που ακολουθείται είναι λανθασμένη. Διότι γίνεται προφανές ότι άνθρωποι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού ελέγχουν την πιο σημαντική δομή επικοινωνίας στον κόσμο. Μια ολιγομελής ομάδα λευκών αποφασίζει μόνη της ποιος θα διακινήσει πληροφορίες και ποιες θα είναι αυτές στο διαδίκτυο. Αυτές οι πλατφόρμες είναι ισχυρότερες ακόμα και από κυβερνήσεις. Οικονομικοί κολοσσοί στην ουσία ελέγχουν την πρόσβαση στην πληροφορία και θέτουν όρια στην ελευθερία του λόγου».

Η Welt σε επιφυλλίδα της κάνει λόγο για «πραξικόπημα ολιγαρχών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» και αναφέρει ότι το εύρος της δύναμής τους,  προκαλεί φόβο. Ο αρθρογράφος επικεντρώνεται σε δύο επιχειρήματα που κατά την άποψή του καθιστούν  την απόφαση προβληματική.

«Το Τwitter, το Facebook κι άλλοι γίγαντες της επικοινωνίας δεν συνιστούν τον τέταρτο πυλώνα εξουσίας σε ένα κράτος. Ο ρόλος τους δεν μπορεί να είναι η ενεργή επέμβαση ή επίδραση στη διαμόρφωση της πολιτικής γνώμης του κοινού με το να αποφασίζουν ποιος επιτρέπεται να μιλά και ποιος όχι. Οι εφημερίδες μπορούν να ανατρέπουν προέδρους. Αρκεί να θυμηθούμε τον Ρίτσαρντ Νίξον. Αλλά οι επιχειρηματίες τεχνολογικών κολοσσών δεν μπορούν να αποφασίζουν ποιον πολιτικό θα καταδικάζουν σε αφωνία, σαν να κατείχαν ένα διακόπτη Οn/Off, που να ανοίγει και να κλείνει για τους ασκούντες εξουσία» γράφει η Welt.

Και ο σχολιαστής καταλήγει: «H απόφαση για το τι είναι επιτρεπτό και τι όχι για τα δημόσια ώτα, δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια ολίγων ιδιωτών επιχειρηματιών. Για τον απλούστατο λόγο ότι την επόμενη φορά θα πλήξει κάποιον άλλον τον οποίο και θα αποκλείσουν. Και θα τον μετατρέψουν σε αποδιοπομπαίο τράγο μιας εξέλιξης, την οποία οι ίδιοι στήριξαν και από την οποία αποκόμισαν μάλιστα το μεγαλύτερο όφελος».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι