Πρόξενος Ελλάδας: «Θέλουμε να φιλοξενήσουμε τους Τούρκους φίλους μας όλες τις εποχές του χρόνου»

Πρόξενος Ελλάδας: «Θέλουμε να φιλοξενήσουμε τους Τούρκους φίλους μας όλες τις εποχές του χρόνου»

«Όταν αναφερόμαστε στην Ελλάδα, φανταζόμαστε ένα καλοκαιρινό τοπίο με νησιά και παραλίες. Θεωρείται κυρίως ένας προορισμός καλοκαιρινών διακοπών. Ο καλοκαιρινός συνωστισμός και η ζέστη παίρνουν αναπόφευκτα τη θέση τους σε αυτό το πλαίσιο. Ο Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, όμως, δίνει έμφαση στην ευρύτερη εικόνα, στον τουρισμό που εκτείνεται 12 μήνες, μακριά από στερεότυπα», γράφει η αγγλόφωνη έκδοση της Hurriyet daily news.

 

Αρχικά το δημοσίευμα ξεκινά με την παράθεση στοιχείων της διπλωματικής σταδιοδρομίας του κ. Κούτρα, ο οποίος επισημαίνει: «Δεν αισθάνομαι ξένος στην Τουρκία», σημειώνοντας ότι είχε υπηρετήσει για τέσσερα χρόνια στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα, στην αρχή της διπλωματικής σταδιοδρομίας του.

Εισαγωγικά στο δημοσίευμα αναφέρεται: «Στα μάτια των ξένων, είτε πρόκειται για Τούρκους είτε για Ιταλούς, η Ελλάδα θεωρείται κυρίως ως προορισμός καλοκαιρινών διακοπών. Όταν το κύριο θέμα των συζητήσεων εστιάζεται στο «πού να πάμε το καλοκαίρι;», οραματιζόμαστε ένα καλοκαιρινό τοπίο με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και νησιά. Ο καλοκαιρινός συνωστισμός και η ζέστη παίρνουν αναπόφευκτα τη θέση τους σε αυτή την εικόνα». Ο Γενικός Πρόξενος κ. Κούτρας επισημαίνει ωστόσο την ευρύτερη εικόνα: τον τουρισμό που εκτείνεται σε 12 μήνες, χωρίς στερεότυπα καθώς «η Ελλάδα είναι ένας κατάλληλος προορισμός με χειμερινά τουριστικά θέρετρα», παραθέτοντας παραδείγματα με διαφορετικές ευκαιρίες από χιονοδρομικά κέντρα μέχρι αμπελώνες, από ορειβασία μέχρι γαστρονομία και αναφέρει:

«Όταν καθ’ οδόν προς Κωνσταντινούπολη διανυκτέρευσα στην Αλεξανδρούπολη, ήρθα σε επαφή με τοπικούς επιχειρηματίες και υπεύθυνους σε θέματα τουρισμού, οι οποίοι μου είπαν: «Αφού πηγαίνετε ως Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, ας βρούμε έναν τρόπο για να διευκολύνουμε τη ροή του τουρισμού από την Ελλάδα προς την Τουρκία και από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για τη διεύρυνση του τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε από την πλευρά μας για να παρέχουμε εξαιρετικές υπηρεσίες στους Τούρκους πολίτες».

Παρατίθεται η σχετική συνέντευξη

Η εφαρμογή θεωρήσεων εισόδου (σ.σ. βίζα) στην Πύλη σε 10 ελληνικά νησιά, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο για τους Τούρκους πολίτες, προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον. Πώς αποτυπώθηκε αυτό το ενδιαφέρον στα στοιχεία;

Ας πάμε λίγο πίσω στην ιστορία καθώς το μέτρο των θεωρήσεων στην Πύλη προϋπήρχε και πριν χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα. Φυσικά, με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι μέλος Schengen, δεν μπορεί να αποφασίσει μονομερώς. Έχοντας υπόψη ότι ήταν ένα επιτυχημένο παράδειγμα κατά το παρελθόν και ένα σημαντικό βήμα στην προσέγγιση των λαών, η ελληνική κυβέρνηση άσκησε την επιρροή της στις χώρες Schengen προκειμένου να το επαναφέρει. Η συνεργασία των τουρκικών και ελληνικών αρχών και το γεγονός ότι οι τουρίστες από την Τουρκία το αγκάλιασαν και ταξίδεψαν στα ελληνικά νησιά οδήγησε σε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ο αριθμός των ατόμων που επισκέφθηκαν τα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, από τις 30 Μαρτίου έως το τέλος Δεκεμβρίου 2024, με θεώρηση στην Πύλη, έφτασε τις 108.600. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα εργάζεται πραγματικά σκληρά για να διασφαλίσει ώστε οι Τούρκοι πολίτες να μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα με τον ευκολότερο δυνατό τρόπο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην περίπτωση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη. Το σύνολο των Προξενείων της Ελλάδας στην Τουρκία, όπως της Αδριανούπολης, της Σμύρνης και της Άγκυρας, εργάζονται σχεδόν σε εικοσιτετράωρη βάση. Ζητάμε συνεχώς περισσότερο προσωπικό για να ανταπεξέλθουμε.

Γιατί η Ελλάδα είναι τόσο δημοφιλής προορισμός για τους Τούρκους τουρίστες;

Οι Τούρκοι πολίτες δεν ταξιδεύουν μόνο ως τουρίστες αλλά και ως επενδυτές καθώς πολλά ακίνητα αγοράζονται και από Τούρκους. Και όχι μόνο λόγω «χρυσής βίζας». Στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου στην Αθήνα υπάρχουν πολλοί Τούρκοι κάτοικοι που ταξιδεύουν από την Κωνσταντινούπολη. Στην Αθήνα το φαγητό είναι πολύ καλό. Τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία είναι πιο προσιτά και υπάρχει φιλική ατμόσφαιρα. Ένα προσωπικό παράδειγμα: ήμουν στην περιοχή του Κολωνακίου στην Αθήνα τα Χριστούγεννα και σε όλα τα τραπέζια γύρω μου ήταν Τούρκοι τουρίστες. Το Κολωνάκι είναι το κέντρο της Αθήνας. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι γενικά οι Τούρκοι πολίτες διασκεδάζουν εκεί.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ποιο είναι το επίπεδο ενδιαφέροντος από την Ελλάδα προς την Τουρκία;

Υπάρχει σίγουρα ένα μεγάλο τουριστικό ρεύμα από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Πέρυσι, ήταν περισσότεροι εκείνοι που ταξίδεψαν από την Τουρκία στην Ελλάδα αλλά και πολλοί Έλληνες επισκέφθηκαν την Τουρκία. Αν βέβαια συγκρίνουμε κατ’ αναλογία πληθυσμού Τουρκίας-Ελλάδας, και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πληθυσμός της Τουρκίας είναι 9 φορές μεγαλύτερος από εκείνον της Ελλάδας τότε διαπιστώνουμε ότι περισσότεροι είναι οι Έλληνες που επισκέπτονται την Τουρκία.

Έρχονται κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στην Αλικαρνασσό. Επίσης η Καππαδοκία είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός. Θέλω να σας αποκαλύψω ότι είναι το μέρος που έχω επισκεφθεί περισσότερο στην Τουρκία. Ίσως έχω πάει 15 φορές. Η εμπειρία με το αερόστατο ήταν μοναδική. Η Καππαδοκία ασκεί μια απίστευτη έλξη σε όλους.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο το βαρύ πρόγραμμά σας, πώς είναι μια μέρα σας στην Κωνσταντινούπολη;

Το πρόγραμμα στην Κωνσταντινούπολη είναι πλήρες, επτά ημέρες την εβδομάδα, καθώς το Προξενείο έχει πολλές υποχρεώσεις. Όπως ξέρετε, οι αιτήσεις για θεωρήσεις είναι πάρα πολλές, ενώ υπάρχουν και τα θέματα του Πατριαρχείου, τα κοινοτικά ιδρύματα, τα σχολεία, καθώς όπως θα γνωρίζετε από την ιστορία υπήρχαν στο παρελθόν περί τους 200 χιλιάδες Έλληνες. Εμείς δεν μένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν. Κοιτάζουμε μπροστά, στο μέλλον.

Ως Γενικό Προξενείο αντιμετωπίζουμε πολλά θέματα. Όσον αφορά την καθημερινότητα προσπαθώ να περπατάω όταν έχω χρόνο. Μην ξεχνάτε ότι μένουμε στην οδό Istiklal. Μάλλον, μαζί με τη σύζυγό μου, πρέπει να είμαστε, ίσως, οι μοναδικοί μόνιμοι κάτοικοί της καθώς δεν υπάρχουν πλέον κατοικίες στην περιοχή.

Δεν είναι μυστικό η ατέρμονη γαστρονομική αντιπαλότητα Ελλάδας και Τουρκίας. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τις ομοιότητες μεταξύ των δύο κουζινών;

Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι η ταινία του 2003 «Πολίτικη Κουζίνα». Η τουρκική κουζίνα είναι τόσο όμορφη. Προσωπικά πρέπει να πω ότι λατρεύω ό,τι έχει σχέση με τη μελιτζάνα. Φυσικά, καλύτερα είναι να απολαμβάνουμε τις μεταξύ μας ομοιότητες. Τα τουρκικά εστιατόρια στην Ελλάδα είναι γεμάτα γιατί και οι Έλληνες αγαπούν την τουρκική κουζίνα.

Ο τουρισμός είναι ένας από τους πολλά υποσχόμενους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο αριθμός των τουριστών παρουσιάζει θετική τάση τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το 2025;

Προβλέπω ότι το 2025 θα είναι μια χρονιά ρεκόρ. Αναφέρομαι τόσο στην έκδοση τουριστικών θεωρήσεων καθώς και στα τουριστικά, εν γένει, αριθμητικά στοιχεία. Νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση τόσο από την Τουρκία, όπως φυσικά και από άλλες χώρες. Όσοι μπορούν να κάνουν 12μηνο τουρισμό, όπως για παράδειγμα εκείνοι που δεν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις, προτιμούν το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Είναι πολύ καλύτερο να ταξιδέψετε στην Κρήτη και τη Ρόδο το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Υπάρχει λιγότερος κόσμος, το φαγητό είναι καλύτερης ποιότητας καθώς βρίσκεστε εκτός τουριστικής περιόδου. Υπάρχει μεγάλο πλήθος κόσμου τον Αύγουστο. Εργαζόμαστε ώστε η τουριστική περίοδος να επιμηκυνθεί όλο το χρόνο.

Επίσης επιθυμούμε οι Τούρκοι πολίτες να έχουν έγκυρη θεώρηση εισόδου Schengen στο διαβατήριό τους ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα όποτε το θελήσουν. Επιθυμούμε να έχουν θεώρηση μακράς διάρκειας με πολλαπλή δυνατότητα εισόδου-εξόδου, ώστε να μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα χωρίς να κάνουν αίτηση για θεώρηση κάθε φορά που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αλλά φυσικά μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και οι κανόνες Schengen. Αν κάποιος παίρνει βίζα Schengen για πρώτη φορά και δεν έχει ξαναταξιδέψει, θα πάρει βίζα μονής εισόδου που θα καλύπτει τη διάρκεια του ταξιδιού του. Αν πάει στην Ελλάδα και μετά επιστρέψει στην Τουρκία, την επόμενη φορά θα μπορεί να κάνει αίτηση για τρίμηνη βίζα, μετά για εξάμηνη, κ.ο.κ.

Υπάρχουν προοπτικές για την ενίσχυση του τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; Ποιες είναι οι δυνατότητες αλληλοσυνεργασίας στον τουρισμό με την προσέλκυση ταξιδιωτών από τρίτες χώρες μέσω οργανωμένων ταξιδιών με την προώθηση κοινών προορισμών;

Το θέμα αυτό συζητήθηκε από τους εκατέρωθεν ομολόγους υπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας κατά τις συναντήσεις τους στην Τουρκία και την Ελλάδα. Φυσικά, οι πολιτικές συνομιλίες πηγαίνουν πολύ καλά, αλλά για να γίνει αυτό πιο απτό, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η αγορά, δηλαδή το ενδιαφέρον από πλευράς τουριστικών γραφείων. Ήδη το βλέπουμε στον τομέα της κρουαζιέρας. Τα πλοία ξεκινούν για παράδειγμα από το Kuşadası με προορισμό το νησί της Σάμου, πηγαίνουν στη Σαντορίνη και καταλήγουν πάλι σε κάποιο μέρος της Τουρκίας. Είναι κάτι που συμβαίνει και στις δύο πλευρές, αλλά υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Αυτό σχετίζεται με το πώς τα τουριστικά γραφεία θα ετοιμάσουν ένα πακέτο και πώς θα το πουλήσουν.

Η γεωγραφία μας βοηθάει σε αυτό το θέμα. Υπάρχει μια σταθερή επένδυση στον τουρισμό. Κάθε χρόνο καταρρίπτεται το ρεκόρ του προηγούμενου έτους. Φέτος, ως Γενικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, στοχεύουμε να ξεπεράσουμε την παροχή 200 χιλιάδων θεωρήσεων και ας μην εκληφθεί ο αριθμός αυτός ως 200 χιλιάδες άτομα. Σκεφτείτε ότι πολλοί έχουν θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων-εξόδων.

Ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους Τούρκους επισκέπτες;

Η Αθήνα είναι μια πραγματικά δημοφιλής πόλη όπως, επίσης, και η Θεσσαλονίκη παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για τους Τούρκους πολίτες. Καθώς και τα νησιά. Πολλοί τουρίστες έρχονται με τα δικά τους σκάφη αναψυχής. Ο αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας είναι επίσης πολύ υψηλός. Ωστόσο υπάρχουν και πολλά άλλα μέρη που θέλουμε να δείξουμε στους Τούρκους φίλους μας, όπως για παράδειγμα τα Μετέωρα. Δεν πρέπει επίσης να λησμονούμε και τον χειμερινό τουρισμό. Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, στην οποία υπάρχουν πολλά χιονοδρομικά κέντρα όπως στην περιοχή των Ιωαννίνων. Υπάρχει μια περιοχή 2 ώρες μακριά από την Αθήνα (σ.σ. αναφορά στην Αράχοβα και το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού), όπου μετά το σκι μπορείτε να πάτε στη θάλασσα, στο Γαλαξίδι για παράδειγμα, και να φάτε ψάρι στα εστιατόρια της περιοχής.

Επίσης, υφίστανται πολλές τουριστικές προκλήσεις στη Βόρεια Ελλάδα με αμπελώνες και υπέροχα οινοποιία που μπορούν να συνδυαστούν με την γαστρονομία. Μην ξεχνάμε επιπλέον διάφορες άλλες δραστηριότητες όπως π.χ. γευσιγνωσία, αναρρίχηση, ορειβασία ως εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Θα αναφερθώ και στις καταδύσεις καθώς η Ελλάδα έχει πλούσιο υποβρύχιο περιβάλλον αλλά και στην ιστιοπλοΐα, η οποία πραγματοποιείται και εκτός θέρους και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη μεταξύ των πολλών επιλογών. Οι Τούρκοι πολίτες ενδιαφέρονται και για τα παραδοσιακά πανηγύρια καθώς κάθε τόπος έχει τις δικές του γιορτές οι οποίες προσελκύουν τουρίστες από την Τουρκία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx