Προχωρεί η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Μολδαβίας σε δημοψήφισμα για ένταξη στην ΕΕ

Προχωρεί η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Μολδαβίας σε δημοψήφισμα για ένταξη στην ΕΕ

Η Βουλή της Μολδαβίας ψήφισε σήμερα υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στις 20 Οκτωβρίου για την ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προτεινόμενη ημερομηνία για το δημοψήφισμα στηρίχθηκε από συνολικά 56 βουλευτές στην Βουλή των 101 μελών, αυτής της μικρής αλλά ιδιαίτερα σημαντικής χώρας, όπου υπάρχουν ένας διχασμός στον λαό-μωσαϊκό που την απαρτίζει, ανάμεσα στο “ανήκουμε στη Δύση” και στην τάση “πρέπει να έχουμε ισορροπίες με τη Ρωσία”. Οι ρωσόφωνοι της Υπερδνειστερίας στα βορειοανατολικά της χώρας, δεν θέλουν να ενταχθεί η χώρα στο δυτικό μπλοκ. Με αυτούς συνασπίζονται οι Γκαγκαούζοι, τουρκόφωνοι (αλλά Χριστιανοί ορθόδοξοι) στα νότια και νοτιοανατολικά της χώρα, οι οποίοι έχουν στενές σχέσεις με τη Ρωσία. Υπάρχει επίσης μια μερίδα που θέλει την ομοσπονδοποίηση με την Ρουμανία.

Το κοινοβούλιο συζητεί επίσης την ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών και αναμένεται να ορίσει την ίδια ημερομηνία μετά την έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο για ταυτόχρονες ψηφοφορίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι