Ψηφιακά θα γίνονται όλες οι επιδόσεις για ποινικές υποθέσεις

Ψηφιακά θα γίνονται όλες οι επιδόσεις για ποινικές υποθέσεις

Την επέκταση και αναβάθμιση των λειτουργιών της πλατφόρμας για τη διενέργεια των ηλεκτρονικών επιδόσεων εγγράφων στην ποινική διαδικασία, καθώς και την ανάπτυξη λογισμικού για τη μετάφραση εγγράφων της ποινικής διαδικασίας, αποφάσισαν σε Μνημόνιο Συνεργασίας ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη σήμερα στο πλαίσιο ευρείας συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης με τη συμμετοχή των υφυπουργών Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη.

Ειδικότερα, στο Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπεται ότι εκτός από τις ηλεκτρονικές επιδόσεις που ήδη πραγματοποιούνται και αφορούν στις ποινικές διαταγές, στις αποφάσεις λιπομαρτύρων και στις κλήσεις μαρτύρων, θα ενταχθούν στην υπάρχουσα πλατφόρμα και οι κλήσεις κλητήριων θεσπισμάτων, κατηγορουμένων, αντικλήτων, εκκαλούντων (έφεσης), αυτοφώρων, βουλευμάτων, διατάξεων και άλλα.

Τα δύο υπουργεία θεωρούν ότι η υλοποίηση του πλήρους ψηφιακού μετασχηματισμού του συστήματος επιδόσεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας «αναμένεται να αποτελέσει εξαιρετικά επωφελή δράση, επειδή σε δημοσιονομικό επίπεδο εξοικονομούνται πόροι (δεν αποστέλλονται δικαστικοί επιμελητές και αστυνομικής για τις επιδόσεις), ενώ θα επιταχυνθεί η αποτελεσματικότητα του δικαιοδοτικού έργου, μέσω της δραστικής μείωσης των καθυστερήσεων στις επιδόσεις εγγράφων που κωλύουν την πρόοδο της ποινικής διαδικασίας».

Τα δύο υπουργεία επίσης προωθούν την ανάπτυξη λογισμικού που θα καθιστά δυνατή τη μετάφραση των ουσιωδών εγγράφων της ποινικής διαδικασίας, για να μειωθούν οι δαπάνες για μεταφραστικές ανάγκες.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση των δυο υπουργείων, με την επέκταση της ηλεκτρονικής επίδοσης εγγράφων και την ανάπτυξη λογισμικού για τη μετάφραση εγγράφων της ποινικής διαδικασίας, «μειώνεται η γραφειοκρατία στην δικαιοσύνη κάνοντας πιο εύκολη την καθημερινότητα των λειτουργών της και φυσικά των πολιτών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx