Ψήφισμα κατά της Ρωσίας και σκληρή γλώσσα για τον Όρμπαν από τη νέα Ευρωβουλή

Ψήφισμα κατά της Ρωσίας και σκληρή γλώσσα για τον Όρμπαν από τη νέα Ευρωβουλή

Ψήφισμα υπέρ της συνέχισης της παροχής στήριξης προς την Ουκρανία, της ένταξης της Ουκρανιας στο ΝΑΤΟ και κατά της πρωτοβουλίας του Ούγγρου πρωθυπουργού, ως ηγέτη της προεδρεύουσας χώρας στην ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, να επισκεφθεί τη Μόσχα, εγκρίθηκε από τη νέα σύνθεση της Ευρωβουλής, με 495 ψήφους υπέρ, 137 κατά και 47 αποχές.

Δεν διευκρινίζεται τι ψήφισαν οι υπόλοιποι 26 βουλευτές που έχουν εκλεγεί, ούτε τίνος πρόταση ήταν να αποτελέσει αυτό το ψήφισμα ένα από τα πρώτα του ευρωκοινοβουλίου με τόσο οξεία κριτική σε ηγέτη κράτους-μέλους και να ζητείται μάλιστα η Ουγγαρία (που προεδρεύει του Συμβουλίου) να “αντιμετωπίσει συνέπειες για αυτή την ενέργεια».

Το ψήφισμα αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας μαίνεται, και το Κοινοβούλιο επιβεβαιώνει την άποψή του ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι τη νίκη. Καλεί την ΕΕ να διατηρήσει και να επεκτείνει την πολιτική κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, να παρακολουθεί και να επανεξετάζει την αποτελεσματικότητα και τον αντίκτυπό τους και να αντιμετωπίζει συστηματικά το ζήτημα της παράκαμψης των κυρώσεων από εταιρείες με έδρα την ΕΕ, τρίτα μέρη και τρίτες χώρες.

»Χαιρετίζονται οι πρόσφατες προσπάθειες της ΕΕ να κατευθύνει στην Ουκρανία τα έσοδα που προέρχονται από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Το Κοινοβούλιο χαιρετίζει περαιτέρω το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ και επιβεβαιώνει τη θέση του ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε μια μη αναστρέψιμη πορεία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ και τα κράτη μέλη να αυξήσουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία για όσο διάστημα είναι απαραίτητο και με οποιαδήποτε μορφή απαιτείται.

»Το Κοινοβούλιο καταδικάζει τη βάρβαρη πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στο παιδιατρικό νοσοκομείο στο Κίεβο και την πρόσφατη επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orbán στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς αυτή η επίσκεψη δεν αντανακλά την στάση της ΕΕ και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των συνθηκών της ΕΕ και της κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

»Η Ουγγαρία θα πρέπει να αντιμετωπίσει επιπτώσεις για αυτές τις ενέργειες. Το γεγονός ότι μετά την λεγόμενη «ειρηνευτική αποστολή» του Ούγγρου Πρωθυπουργού ακολούθησε η ρωσική επίθεση στο νοσοκομείο Παίδων, δείχνει πόσο αδιάφορες (irrelevant) είναι οι φερόμενες (alleged) ως ειρηνευτικές προσπάθειες του Ούγγρου πρωθυπουργού».

Πηγή: europarl.europa.eu

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι