Ψηφίστηκε η οδηγία για τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες – Τι αλλάζει

Ψηφίστηκε η οδηγία για τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες – Τι αλλάζει

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερψήφισαν την οδηγία η οποία ρυθμίζει και διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες (όπως πχ η Uber και η Wolt).

Εκατομμύρια άνθρωποι που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών πρόκειται να λάβουν κατώτατους μισθούς, επιδόματα ασθενείας και να αποκτήσουν και άλλα δικαιώματα που συνδέονται με την προστασία της απασχόλησής τους, μετά την υιοθέτηση της συγκεκριμένης οδηγίας.

Τα συνδικάτα πέτυχαν να συμπεριληφθεί στην οδηγία το τεκμήριο της απασχόλησης με την αντιστροφή του βάρους της απόδειξης. Δηλαδή, αντί μεμονωμένοι εργαζόμενοι να περνούν από χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες για να αποδείξουν ότι είναι εργαζόμενοι, εναπόκειται πλέον στις εταιρείες πλατφορμών να αποδείξουν ότι δεν είναι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών πρόκειται να αυξηθεί σε 43 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

«Οι έντονες πιέσεις της Συνομοσπονδίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση απέδωσαν, με αποτέλεσμα να δώσει το πράσινο φως υπερψηφίζοντας τη σχετική οδηγία ανταποκρινόμενη στο αίτημα χιλιάδων εργαζομένων. Με τη συγκεκριμένη οδηγία άνθρωποι που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών θα μπορούν πλέον να αμείβονται τουλάχιστον με τον κατώτατο το μισθό, να λαμβάνουν επιδόματα και φυσικά να ασφαλίζονται. Η απόφαση αυτή είναι καθοριστικής σημασίας και τώρα οι εθνικές κυβερνήσεις μεταξύ των οποίων και της χώρας μας, θα πρέπει να προσαρμοστούν για την γρήγορη εφαρμογή της», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι