Ψηφίστηκε στην Ευρωβουλή χαράτσι για το νερό
09/05/2025
«Την απαράδεκτη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που επιβάλει νέα χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά με τους λογαριασμούς του νερού στο όνομα της “ανάκτησης κόστους” και προωθεί την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης του νερού με βάση τη σχετική οδηγία της ΕΕ για το νερό, ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Πλεύσης Ελευθερίας και η Λατινοπούλου», αναφέρει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
«Ψηφίστηκε επισης να μην πληρώνουν αποζημιώσεις οι φαρμακοβιομήχανοι για την απομάκρυνση των ρύπων από τα λύματα που παράγουν οι ίδιοι, απειλώντας ότι διαφορετικά θα μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές», αναφέρουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.
Στην παρέμβασή του στη συζήτηση για την «ανθεκτικότητα των υδάτων», στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Παπαδάκης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η έκθεση στο όνομα της “ανθεκτικότητας των υδάτων” και της ανταγωνιστικότητας καλεί σε “τιμολόγηση που να συνιστά παρακίνηση των νοικοκυριών να βελτιστοποιήσουν την κατανάλωση καθώς και να εξασφαλιστεί συμμετοχή των χρηστών νερού στην ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδατος”, που σημαίνει ότι το νερό θα ακριβύνει σημαντικά. «Με την πάλη τους οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες και επαγγελματίες πρέπει να παλέψουν κόντρα στις κατευθύνσεις ΕΕ – κυβερνήσεων και να καταφέρουν να σταματήσει το νερό να αποτελεί εμπόρευμα -πρέπει να κατοχυρωθεί πραγματικά ως κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδάκης.
Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν παράλληλα ότι «η έκθεση αυτή πέρα από την προώθηση της εμπορευματοποίησης του νερού, υπονομεύει κυνικά την προστασία της δημόσιας υγείας στο βωμό των κερδών των φαρμακοβιομηχάνων και άλλων ομίλων επιτρέποντας πρακτικά τη χρήση των λεγόμενων “παντοτινών χημικών ουσιών (PFAS)”. Πρόκειται για ουσίες που δεν διασπώνται με φυσικό τρόπο στο περιβάλλον κι ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, που σοβαρές επιστημονικές έρευνες τα συνδέουν με διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιαγγειακές κ.ά παθήσεις. Η έκθεση επιμένει ότι δεν εκθέτουν σε κίνδυνο οι βασικές χρήσεις των PFAS σε κρίσιμους τομείς, όπως τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, φαρμακευτικά προϊόντα και προϊόντα που είναι απαραίτητα για τη διττή μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη και ψηφιακή οικονομία” και μάλιστα επιτρέπει τη χρήση τους και στα καταναλωτικά προϊόντα “όταν δεν υπάρχουν άλλες ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις”.