Πώς σώθηκε η πιλότος του Mirage 2000-5 στην Τανάγρα – Διερεύνηση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναγκαστική προσγείωση Mirage 2000-5 στην Τανάγρα - Σώος ο πιλότος,

Σώα είναι η πιλότος του Μιράζ 2000-5, η οποία αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. Η απόλυτη ψυχραιμία της 30χρονη πιλότου που εγκατέλειψε έγκαιρα το Mirage 2000-5 στην Τανάγρα, το οποίο παρουσίασε βλάβη στο σύστημα πέδησης, ήταν καθοριστική.

Όλα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης, όταν το αεροσκάφος παρουσίασε πρόβλημα αφού προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός. Η πιλότος χάρη στις ψύχραιμες κινήσεις και την εκπαίδευσή της, εγκατάλειψε έγκαιρα το αεροσκάφος, με την χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος ενώ στο σημείο έσπευσαν και οι οι συνάδελφοί της προκειμένου να τη βοηθήσουν.

Η πιλότος η οποία πριν από μερικούς μήνες είχε δώσει συνέντευξη και μίλησε για το όνειρό της το οποίο κατάφερε να κάνει πραγματικότητα, είναι μια από τα πιο έμπειρα και πιο ικανά στελέχη. Η ίδια έχει συμμετάσχει σε πολλές αερομαχίες και ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις. Όπως περιέγραψε ο αντιπτέραρχος ε.α, Κωνσταντίνας Ιατρίδης σε δηλώσεις του στο Live News, η 30χρονη ιπτάμενη είναι ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων: «Κατά τη διάρκεια τη προσγείωσης πατώντας τα φρένα, φαίνεται πως κάποιο φρένο είχε κολλήσει. Και έκανε την προβλεπόμενη διαδικασία η συγκεκριμένη πιλότος, να εγκαταλείψει. Όταν βγαίνεις εκτός διαδρόμου είναι πιθανόν πάει φωτιά το αεροσκάφος. Η συγκεκριμένη πιλότος έκανε πολλές εικονικές καταρρίψεις και έγινε ο φόβος και ο τρόμος, όπως είπαν οι ίδιοι οι Τούρκοι. Επίσης, συμμετείχε σε μία διεθνή άσκηση στα Αραβικά Εμιράτα και απέσπασε πολλά συγχαρητήρια και του εντυπωσίασε με τη μαχητικότητά της» δήλωσε ο αντιπτέραρχος ε.α. Σημειώνεται ότι η ιπτάμενη μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, για προληπτικούς λόγους.

Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας

«Τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 και περί ώρα 13:46, κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης, μετά την προσγείωση από εκπαιδευτική πτήση, ο ιπτάμενος εγκατέλειψε επιτυχώς το αεροσκάφος M2000-5 στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας. Η ιπτάμενος του αεροσκάφους μεταφέρεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, για προληπτικούς λόγους».

Τη διερεύνηση των αιτιών του σημερινού περιστατικού με το Mirage 2000-5 στην 114 Πτέρυγα Μάχης ζητά με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευάγγελος Αποστολάκης. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Σήμερα και κατά τη τροχοδρόμησή του στην 114 Πτέρυγα Μάχης, το αεροσκάφος Mirage 2000 -5 βγήκε εκτός διαδρόμου. Ευτυχώς, η πιλότος κατάφερε να εγκαταλείψει επιτυχώς το αεροσκάφος και της ευχόμαστε γρήγορη και ασφαλή επαναφορά στα καθήκοντά της. Αναμένουμε ότι η έρευνα διερεύνησης των αιτίων που οδήγησαν στο συγκεκριμένο περιστατικό είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν στο μέλλον άλλα παρόμοια περιστατικά».

Κλείνοντας υπογραμμίζει ότι «η διαρκής επένδυση στην ασφάλεια και τη συντήρηση όλων των μονάδων και συστημάτων των Ένοπλων Δυνάμεων είναι κρίσιμη για την προστασία και την ασφάλεια των στελεχών μας αλλά του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων».

Πηγή: AΠΕ:ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι