Πυρά Εργατικών κατά Τζόνσον για τον χειρισμό της πανδημίας
03/06/2020Για την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος εξέτασης και ιχνηλάτησης αλλά και για την «πρόωρη» χαλάρωση των περιορισμών του lockdown διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη πρωθυπουργός και ο ηγέτης των Εργατικών.
Ο Κιέρ Στάρμερ, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη του κόμματός του σε ό,τι αφορά την πολιτική της στην άρση των περιορισμών, επειδή ο Μπόρις Τζόνσον καθιστά δύσκολη μία τέτοια υποστήριξη.
Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να προχωρήσει στα μέτρα χαλάρωσης πριν ο δείκτης συναγερμού για τον κοροναϊό πέσει σε χαμηλότερο επίπεδο (από το τέσσερα που βρίσκεται σήμερα), για να πάρει την απάντηση του πρωθυπουργού ότι το επίπεδο συναγερμού επέτρεψε τη λήψη της απόφασης χαλάρωσης, ότι τα ζητήματα γύρω από αυτό διευθετήθηκαν και ότι τα πέντε κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση πριν μία τέτοια απόφαση έχουν εκπληρωθεί.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης εξέφρασε επιφυλάξεις και για τη λειτουργία του συστήματος εξέτασης και ιχνηλάτησης, όπως και για τον αριθμό των ανθρώπων με τους οποίους είχαν επικοινωνία οι εργαζόμενοι του συστήματος.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό αυτών που μολύνονται καθημερινά, το σύστημα θα πρέπει να επικοινωνεί με περίπου 45.000 άτομα ανά ημέρα, ενώ σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, το σύστημα δεν θα λειτουργεί πλήρως παρά μόνο στα τέλη του Ιουνίου.
Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ήδη είναι χιλιάδες αυτοί που υποβλήθηκαν σε διαγνωστικό τεστ και στη συνέχεια εντοπίστηκαν οι επαφές όσων βρέθηκαν θετικοί. «Χιλιάδες ακολουθούν τις οδηγίες μας και απομονώνονται για να σταματήσουν την εξάπλωση της ασθένειας, με βάση το σύστημα εξέτασης και ιχνηλάτησης» είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι σήμερα το 90% των διαγνωστικών εξετάσεων έχουν το αποτέλεσμα εντός 48 ωρών και ότι μέχρι το τέλος του μήνα το αποτέλεσμα για όλες τις εξετάσεις θα είναι γνωστό μέσα σε 24 ώρες. Το θέμα αυτό έχει επισημάνει ως σημαντικό για την καλή λειτουργία του συστήματος εξέτασης και ιχνηλάτησης ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την υγεία, Τζέρεμι Χαντ.
Η προκάτοχός του, Τερέζα Μέι, ζήτησε διαβεβαιώσεις για το εάν η Βρετανία θα συνεχίσει από την επόμενη χρονιά να έχει πρόσβαση στα δεδομένα της ΕΕ για την αντιμετώπιση του εγκλήματος, και έλαβε την απάντηση του πρωθυπουργού ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των συνομιλιών του Brexit, αλλά και ότι ελπίζει πως η ΕΕ θα ενεργήσει με λογική.