Φωτιά στην Κερατέα – Εκκενώθηκαν οικισμοί, απεγκλωβίστηκε ηλικιωμένη (upd) (φωτο)

Φωτιά στην Κερατέα – Εκκενώθηκαν οικισμοί, απεγκλωβίστηκε ηλικιωμένη (upd) (φωτο)

Συνεχίζεται η μάχη με τις φωτιές στην Αττική, τόσο στο μεγάλο μέτωπο στην Κερατέα αλλά και με την φωτιά στα Βίλια. Νωρίτερα, στο μέτωπο της Λαυρεωτικής υπήρξε αναστάτωση, όταν έγινε γνωστό ότι μία ηλικιωμένη με κινητικά προβλήματα παραμένει εγκλωβισμένη. Πριν από λίγο, σύμφωνα με τον  περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, η γυναίκα απεγκλωβίστηκε και έχει μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, το μέτωπο στον Άγιο Κωνσταντίνο έχει σβήσει, ενώ ένα δεύτερο μέτωπο κινείται προς τον οικισμό Συντερίνα. Η φωτιά ξέσπασε σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Μαρκάτι, 10 χλμ. από την Κερατέα, και αφού πηρε διαστάσεις πέρασε μέσα από τον οικισμό.

Από το 112 στάλθηκε μήνυμα για την εκκένωση του οικισμού Μαρκάτι, αλλά και του οικισμού Συντερίνα Κερατέας. Οι κάτοικοι στο Μαρκάτι κλήθηκαν να μετακινηθούν προς το Λαύριο και οι κάτοικοι της Συντερίνας προς την Ανάβυσσο. Λίγη ώρα αργότερα δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και ο οικισμός του Αγίου Κωνσταντίνου, οι κάτοικοι του οποίου κλήθηκαν να κινηθούν προς Ανάβυσσο. Μήνυμα εκκένωσης εστάλη και στον οικισμό Δημολάκι.

Η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην Παλαιά λεωφόρο Κερατέας-Λαυρίου από τη γέφυρα Αδάμ, στη Λεωφόρο Λαυρίου-Καμαρίζης από την περιοχή των εργατικών κατοικιών προς τον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου, στη Λεωφόρο Λαυρίου-Καμαρίζης από τον οικισμό Συντερίνα προς τον οικισμό Αγίου Κωνστατνίου.

Καταγγελίες για εμπρησμό

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς είπε η φωτιά ξεκίνησε από κάδο σκουπιδιών. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος, κάποιος κινούμενος με ΙΧ έριξε κάτι στον κάδο. Η πυρκαγιά κάποια στιγμή πλησίαζε προς τα πρώτα σπίτια στην Κερατέα, αλλά εν συνεχεία στράφηκε προς Καμάριζα. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί και φτάνουν μέχρι οκτώ μποφόρ από διάφορες διευθύνσεις, με αποτέλεσμα η φωτιά να μεταβάλλει διαρκώς το μέτωπό της.

«Το μέτωπο είναι μεγάλο, ενιαίο και σε ένταση, γιατί βρίσκεται σε δάσος και φυσάει δυνατός βοριάς», λέει ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου. Ο ίδιος είπε επίσης:  και συνεχίζει: «Τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι ριπές πρέπει να φτάνουν και τα 6 μποφόρ. Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να μην πλησιάζει γιατί είναι επικίνδυνο. Τα οχήματα να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Αστυνομίας και να μην κατευθύνονται προς τον δρόμο Αγίου Κωνσταντίνου-Αναβύσσου, γιατί είναι κλειστός».

Για την κατάσβεση επιχειρούν 71 πυροσβέστες με 25 οχήματα (μετέχουν και τρεις εξαμελείς ομάδες πεζοπόρων τμημάτων). Από αέρος γίνονται ρίψεις νερού από έξι αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν και δημοτικοί υπάλληλοι με υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

🆘 Αν βρίσκεστε στο #Μαρκάτι #Κερατέας, εκκενώστε τώρα προς #Λαύριο

‼️ Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας@pyrosvestiki @hellenicpolice

Η φωτιά στα Βίλια

Όσον αφορά στα Βίλια, η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση με πυκνή βλάστηση. Εκει επιχειρούν για την κατάσβεση 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα, ενώ από αέρος στο έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Σε διακοπές της κυκλοφορίας οχημάτων προχώρησε η Τροχαία και στην περιοχή των Βιλίων, όπου είναι σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά. Η κυκλοφορία διακόπηκε στην Ανώνυμη Οδό, από ταβέρνα “Κρύο Πηγάδι” προς οικισμό Άγιο Γεώργιο και στην επαρχιακή οδό Οινόη-Πόρτο Γερμενό, από Πόρτο Γερμενό προς Βίλια. Παραλλήλως, μέσω του 112, οι κάτοικοι των οικισμών Αγία Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι να εκκενώσουν προς Ψάθα και Αλεποχώρι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι