“Δεν μας αφορά η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για ΑΟΖ, δική μας η Αγιά Σοφιά”
11/06/2020Σ’ ένα πρώτο σχόλιο για τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας προέβη το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη σε τουρκικό τηλεοπτικό μέσο. «Δεν υπάρχει κάτι που να μας απασχολεί. Η συμφωνία αφορά το Ιόνιο Πέλαγος. Δεν υπάρχει κάτι σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» τόνισε, χαρακτηριστικά.
Αναγνώρισε πάντως, ότι «αποτελεί μια σημαντική συμφωνία, όσον αφορά την εξέλιξη των γεγονότων» καθώς «μέχρι τώρα, η Ελλάδα ήθελε τα νησιά και οι βράχοι να θεωρούνται “ηπειρωτική χώρα”». Επανέλαβε δε την πάγια θέση της Άγκυρας ότι τα νησιά δεν μπορούν να ασκήσουν πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα (σ.σ. θαλάσσιες ζώνες), όπως ακριβώς ισχύει με τις ηπειρωτικές περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, καθώς και τη δυνατότητα οριοθέτησης ελληνικής ΑΟΖ στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο Πέλαγος.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επιτέθηκε στην Ελλάδα και με αφορμή τα θρησκευτικά ζητήματα. «Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να μας μιλήσει για τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων. Η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς τζαμί».
Ειδική αναφορά έκανε και στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, την οποία -για ακόμη μία φορά- χαρακτήρισε ως «τουρκική». Όσον αφορά την Αγία Σοφία, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι δεν αποτελεί διεθνές ζήτημα, καθώς συνιστά εσωτερική υπόθεση. «Υπάρχει νόημα να ανοίξει η συζήτηση για την Αγία Σοφία και την Κωνσταντινούπολη 567 χρόνια μετά την κατάκτηση;» διερωτήθηκε, παράλληλα.
Ερωτηθείς, τέλος, για τη μετατροπή του ιστορικού μνημείου σε τζαμί, παρέπεμψε στην απόφαση του Ανώτατου Τουρκικού Δικαστηρίου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί στις 2 Ιουλίου. Λίγο νωρίτερα, μάλιστα, το Υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας είχε εκδώσει ανακοίνωση, με αφορμή έκθεση του αμερικανικού State Department, στην οποία επισημαινόταν το εξής: «Η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας και κάθε σχετική απόφαση συνιστά εσωτερική υπόθεση. Δεν αφορά άλλες χώρες».