“Δεν θα δεχθούμε όρους μνημονίων και τρόικας” δήλωσε ο Μητσοτάκης στους Financial Times

Πέθανε το πρόωρο βρέφος από κορονοϊό – Διασωληνωμένη η μητέρα του

Στην διαπραγμάτευση στην ερχόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης και την αντιμετώπιση της οικονομικής δυσπραγίας που προκάλεσε παντού ο κορονοϊός, εστιάσθηκε με ένταση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή τους προς τους βρετανικούς Financial Times.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί αυστηρούς όρους, που θα παραπέμπουν σε μνημόνια και τρόικα“, είπε. «Οι Έλληνες έχουν πλέον ωριμάσει και επιθυμούν να προωθήσουν τις δικές τους μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε.

Η βρετανική εφημερίδα ρώτησε για τη σκληρή στάση του βορρά (Σουηδία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία), που εμμένει στην άποψη να χορηγηθούν δάνεια και όχι επιχορηγήσεις

Ούτε η καγκελάριος Μέρκελ συμφωνεί επ΄αυτού“, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. “Η εξαμηνιαία αξιολόγηση των οικονομικών επιδόσεων κάθε κράτους από την Κομισιόν, είναι αρκετή. Δεν θεωρώ πως είναι απαραίτητοι οι όποιοι πρόσθετοι αυστηροί όροι. Κάτι τέτοιο πολιτικά θεωρείται απαράδεκτο από τις χώρες του Νότου“, είπε.

Ιός και οικονομία

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο δημοσιογράφος των FT  σημείωσε ότι εξέπληξε η  αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού από μια χώρα που πριν από λίγα χρόνια ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

«Ήταν προφανές σε εμένα κάποια στιγμή ότι θα πρέπει να περάσουμε σε πλήρες lockdown. Και η πολιτική απόφαση θα ήταν καλύτερα να ληφθεί νωρίτερα, παρά όταν θα ήταν αργά», απάντησε ο πρωθυπουργός για την άμεση εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας.

 

Στον προβληματισμό του Βρετανού δημοσιογράφου των FT αν η μεγάλη εξάρτηση από την τουριστική βιομηχανία εξελίσσεται από ατού σε μπούμεραγκ λόγω του κορονοϊού και αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, ο πρωθυπουργός απάντησε:

Έχουμε μια πολύ επιθετική μεταρρυθμιστική ατζέντα, εστιαζόμαστε στην πράσινη μετάβαση, στην ψηφιακή μετάβαση και στην ενθάρρυνση των  επενδύσεων, εν μέρει μέσω ιδιωτικοποιήσεων. Η πανδημία συνέβαλε στη διάψευση όλων όσοι πίστευαν ότι υπάρχουν εύκολες και απλές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, και εκείνων που θέλουν πάντα να καθιστούν άλλους υπόλογους για τις δικές τους αδυναμίες. Αυτές οι θεωρίες δεν έχουν θέση όταν πρέπει να σώζεις ζωές σε καθημερινή βάση και θεωρώ πως οι πολίτες το αντιλαμβάνονται πλέον όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι