“Έφυγε” η Μαριανίνα Κριεζή της Λιλιπούπολης

“Έφυγε” η Μαριανίνα Κριεζή της Λιλιπούπολης

Σε ηλικία 75 ετών απεβίωσε η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή, που είχε γράψει τα τραγούδια της γνωστής ραδιοφωνικής εκπομπής «Εδώ Λιλιπούπολη». Επίσης, είχε μεταφράσει και διασκευάσει διάφορα έργα με παιδικό περιεχόμενο.

Μερικά από τα τραγούδια που φέρουν την υπογραφή της είναι τα «Τα ήσυχα βράδια» της Αρλέτας, «Ένα λεπτό περιπτερά» του Στράτου Διονυσίου, «Παραιτούμαι» της Δήμητρας Γαλάνη, «Δεν έχω χρόνο» του Μιχάλη Χατζηγιάννη, «Η ζωή είναι γυναίκα» της Ελένης Δήμου και πολλά άλλα.

Έφυγε από τη ζωή η Μαριανίνα Κριεζή | Cityportal.gr

Για το θάνατό της, η Ελένη Δήμου πόσταρε στο Instagram μία κοινή τους φωτογραφία και έγραψε: «Αποχαιρετώ μια από τις πιο σπουδαίες στιχουργούς που έβγαλε αυτή εδώ η χώρα. Μια από τις γυναίκες της ζωής μου που τόσο βοήθησαν για την εξέλιξη μου στο τραγούδι. Καλό ταξίδι ψυχή μου Μαριανίνα Κριεζή, η σπουδαία έφυγε».

Μαριανίνα Κριεζή: Πέθανε η στιχουργός

Ανάρτηση έκανε και ο Λάκης Παπαδόπουλος με το τραγούδι «Τα ήσυχα βράδια» και της το αφιέρωσε. Η Μαριανίνα Κριεζή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 αλλά καταγόταν από την Ύδρα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Διακοσμητική-Σκηνογραφία στα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Το 1969 πήγε στο Παρίσι επειδή την ενδιέφερε το σχέδιο υφάσματος. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα εργάσθηκε ως γραφίστρια και την άνοιξη του 1977 άρχισε να συνεργάζεται με το Τρίτο Πρόγραμμα, τότε που διευθυντής ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις.

Εκεί έγραψε τους στίχους όλων των τραγουδιών της ραδιοφωνικής εκπομπής «Εδώ Λιλιπούπολη». Ως παραγωγός στην ΕΡΑ παρουσίασε διάφορες εκπομπές, όπως την φιλοζωική «Μου το’ πε ένα πουλάκι», τη νυχτερινή «Το νυχτικό του πύργου» και την εκπομπή «Αύριο όλα θα είναι καλύτερα».

Στη μακρά σταδιοδρομία της ως στιχουργός συνεργάστηκε με την Αρλέτα, την Ελένη Δήμου, τον Στράτο Διονυσίου, τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά, την Δήμητρα Γαλάνη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου κ.α. Στίχους της έχουν μελοποιήσει η Λένα Πλάτωνος, ο Νίκος Κηπουργός, ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, ο Νίκος Χριστοδούλου, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Σπανός, ο Τάκης Μουσαφίρης, ο Διονύσης Τσακνής κ.ά.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι