“Έφυγε” ο ηθοποιός Ανέστης Βλάχος
24/08/2021Έφυγε από τη ζωή σήμερα ο ηθοποιός Ανέστης Βλάχος, σε ηλικία 87 ετών, μετά από ένα μήνα νοσηλείας στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” όπου είχε εισαχθεί λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου. Το τεστ στο οποίο υπεβλήθη στις 27 Ιουλίου για κορονοϊό όταν έγινε η εισαγωγή, ήταν αρνητικό.
Ο γιος του, Ηρακλής Βλάχος, έγραψε στο Facebook: «Να την προσέχεις την μαμά σε παρακαλώ εκεί που πας Πατέρα, βρες και την Σοφία μας και να με περιμένετε, σας αγαπώ όλους τόσο πολύ…Αντίο μπαμπά… Καλό ταξίδι»…Υπήρξε ένας από τους πιο αγαπημένους “σκληρούς” του ελληνικού κινηματογράφου, κάτι στο οποίο έπαιξε ρόλο και το ατύχημα που είχε με το μάτι του, που τελικά καθόρισε σε σημαντικό βαθμό και την καλλιτεχνική του πορεία. Οι γονείς του ήταν Μικρασιάτες στην καταγωγή και ο ίδιος γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας στις 7 Φεβρουαρίου του 1934.
Ήταν παιδί πολύ φτωχής αγροτική οικογένειας, με το παππού του Μακεδονομάχο. Ο πατέρας του σκοτώθηκε στο αλβανικό μέτωπο όταν ο Ανέστης Βλάχος ήταν 6 ετών. Όμως η οικογένεια ήταν αριστερή και αυτό δημιουργούσε προβλήματα στον Ανέστη Βλάχο, που μοίραζε προκηρύξεις στα χωράφια. Σε ηλικία 12 ετών βρέθηκε στην Αθήνα και στα 18 πήγε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου του Λ. Σταυράκου. Επειδή δεν είχε να πληρώσει τα δίδακτρα, συμφώνησε να βάψει όλη τη Σχολή.
Έβρισκε ρόλους, όμως, δεν μπορούσε να επιβιώσει οικονομικά μόνο με το θέατρο, οπότε για να ζήσει δούλευε και σε οικοδομή, όπου ένα καρφί του στέρησε την όραση από το δεξί του μάτι. Ωστόσο, στην ουσία δεν έφταιγε το καρφί. «Όταν τραυματίστηκα και πήγα στο νοσοκομείο, αντί να μου κάνουν ένεση και να με φροντίσουν, με ρωτούσαν για ποια θέση θα πλήρωνα. Καθυστέρησαν. Αν με είχαν φροντίσει εξαρχής, το μάτι θα είχε σωθεί, γατί τελικά το έχασα από μόλυνση», είχε πει ο ο ίδιος. Τότε είχε ζητήσει την βοήθεια της Λαμπέτη και του Χορν που ανταποκρίθηκαν αμέσως και πλήρωσαν το νοσοκομείο, όμως πλέον ήταν αργά για να σωθεί η όρασή του.
Το 1956 πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία “Το κορίτσι με τα μαύρα”, αλλά καθιερώθηκε στο ρόλο του κακού με την ταινία του Κώστα Μανουσάκη “Ο Φόβος”. Ανέπτυξε προσωπική φιλία με τον Γιώργο Φούντα και τον Νίκο Ξανθόπουλο – ο τελευταίος ήταν και κουμπάρος του και νονός του γιου του.
https://www.youtube.com/watch?v=qBmrq6YniZY&t=901s
Διακρίσεις
Έχει τιμηθεί από το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στον Ελληνικό Κινηματογράφο, αλλά και με το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στην ταινία του Θέου Δήμου “Κιέριον”. Στο ίδιο φεστιβάλ τιμήθηκε και για την ερμηνεία του στην ταινία του Πάνου Γλυκοφρύδη “Λάμψη στα μάτια”.
Επίσης διακρίθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Τυνησίας για την ερμηνεία του στην ταινία του Κώστα Μανουσάκη “Ο Φόβος” καθώς και στο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου, όπου τιμήθηκε και πάλι για την ίδια ερμηνεία του. Έχει εμφανιστεί σε 86 ταινίες από το 1955 μέχρι το 2011 και σε 24 τηλεοπτικές παραγωγές από το 1973 μέχρι το 2009. Πολιτικά, υπήρξε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.