“Εμφύλιος” μεταξύ Αγκυρας και Σύριων μισθοφόρων

“Εμφύλιος” μεταξύ Αγκυρας και Σύριων μισθοφόρων

Μια τουρκική επίθεση με drone σκότωσε τρία και τραυμάτισε δύο μέλη της Hayat Tahrir al-Sham (HTS) στη βορειοδυτική επαρχία Χαλέπι της Συρίας την Κυριακή

Αυτό έγινε μετά από επίθεση της τζιχαντιστικής ομάδας σε τουρκικές θέσεις, δήλωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εν τω μεταξύ, το παρατηρητήριο ανέφερε ότι η Τουρκία είχε προσλάβει σχεδόν 10.000 Σύριους μισθοφόρους για να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της χώρας στη Λιβυή.

Οι κινήσεις τύπου “μια σου και μια μου” έγιναν όταν οι τουρκικές δυνάμεις κοντά στην πόλη του Al-Nayrab διέσχισαν μια διαδήλωση διαμαρτυρόμενης εναντίον της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας που υποστηρίζει τη Συρία.

Η κλιμάκωση έγινε βίαιη όταν οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες και ο στρατός άρχισε να ρίχνει πραγματικά πυρά, σκοτώνοντας τέσσερις στη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων μελών του HTS, μιας ισλαμιστικής μαχητικής ομάδας υπό την ηγεσία μιας πρώην θυγατρικής της Αλ Κάιντα, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Η τζιχαντιστική ομάδα αντεπιτέθηκε σε τουρκικές θέσεις κοντά στο Al-Nayrab, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο Σύριοι να σκοτωθούν και ένας Τούρκος στρατιώτης να τραυματιστεί, δήλωσε ο αναλυτής ασφαλείας Metin Gürcan.

«Το HTS (εξτρεμιστές) επιτέθηκε στους στρατιώτες μας με αντιαρματικούς πυραύλους (αυτή είναι η πρώτη φορά)» είπε ο Gürcan.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει τα γεγονότα της Κυριακής.

Η Τουρκία και η Ρωσία ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικές περιπολίες νωρίτερα αυτό το μήνα κατά μήκος της εθνικής οδού Μ4 – που συνδέει τις επαρχίες Λατάκια, Ιντλίμπ και Χαλέπι – στο πλαίσιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη στις 5 Μαρτίου από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να τερματίσουν τις μάχες στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ μεταξύ δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Τουρκία και του συριακού στρατού.

Οι εντάσεις εμφανίστηκαν μεταξύ της Άγκυρας και των Σύριων συμμάχων της ως αποτέλεσμα της συμφωνίας. Οι μισθοφόροι πιστεύουν ότι η Τουρκία στη συμφωνία δεν εκπροσώπησε κατάλληλα τα συμφέροντά τους.

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα έχει αποστείλει 7.400 Σύριους μισθοφόρους στη Λιβύη, με άλλους 2.500 περίπου να φτάνουν στην Τουρκία για να εκπαιδευτούν, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

«Η συμμετοχή των μισθοφόρων που χρηματοδοτούνται από την Τουρκία βοήθησε στην ανατροπή των κλιμάκων των μαχών στη Δυτική Λιβύη», είπε, αναφερόμενο στις εξελίξεις στη σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη, υποστηριζόμενη από την Τουρκία και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).

Εκατοντάδες μαχητές από τον Συριακό Εθνικό Στρατό, έναν συνασπισμό που στηρίζει η Αγκυρα και δραστηριοποιείται στη βόρεια Συρία, ετοιμάζονται να μετεγκατασταθούν στην Τουρκία για εκπαίδευση, δήλωσε το Παρατηρητήριο, προσθέτοντας ότι οι φατρίες που αρνήθηκαν να στείλουν προσωπικό για τις επιχειρήσεις της Λιβύης αντιμετωπίστηκαν με αναστολή κεφαλαίων και άλλους περιορισμούς.

Ο αριθμός των νεκρών «αντιπροσώπων της Τουρκίας στη Συρία» στη Λιβύη είναι 223, σύμφωνα με το παρατηρητήριο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι