“Ίσως ο Ερντογάν προσαρτήσει τα κατεχόμενα το 2023”

Πύρινη κόλαση στην Κύπρο –Εκκενώθηκαν χωριά, βοήθεια από Ελλάδα και Ισραήλ, slpress

«Δυστυχώς τα κατεχόμενα, κάποιες περιοχές της βόρειας Συρίας, κάποιες άλλες στο βόρειο Ιράκ, ειναι όλες ενδεχόμενοι στόχοι του Ερντογάν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει και φυσικά ανησυχούμε», είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Το 2023 συμπληρώνεται ένας αιώνας από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους και ο Ερντογάν θα θελήσει να παρουσιάσει μια μεγαλύτερη Τουρκία», είπε κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών για το 2021.

Οι ξένοι

Ο ίδιος είπε για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις ότι «δεν περιμέναμε και τίποτα άλλο πέραν από τις δηλώσεις, δεν αναμέναμε ότι θα έλθει οποιαδήποτε τρίτη χώρα, είτε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είτε οι ΗΠΑ, είτε η Ρωσική Ομοσπονδία, είτε οποιοσδήποτε άλλος, να έλθει για να μην επιτρέψει στην Τουρκία να προχωρήσει με αυτά στα οποία προχωρεί».

Σε ότι αφορά την παράνομη επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, είπε πως έγιναν παρεμβάσεις από την ΕΕ και από μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και  από τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνοντας πως «μίλησαν με την Τουρκία για να μην γίνει η επίσκεψη», αλλά…

Σε ό,τι αφορά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ είπε πως αυτός έχει μια διαφορετική προσέγγιση από τον προκάτοχό του, σημειώνοντας ωστόσο πως «σε τελική ανάλυση ο κ. Μπάιντεν όπως και οποιοσδήποτε άλλος Αμερικανός Πρόεδρος θα κοιτάξει να  προωθήσει καλύτερα τα αμερικανικά συμφέροντα. Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει ειδική πολιτική για την Κύπρο, αλλά μια για την ευρύτερη περιοχή».

Συνομιλίες

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η πληροφόρηση που έχει “λέει” ότι στα τέλη Νοεμβρίου η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, θα είναι στην Κύπρο με στόχο τη σύγκληση μιας άτυπης διάσκεψης, είτε περί τα τέλη Δεκεμβρίου είτε τον Ιανουάριο, που στόχο θα έχει την ανακοίνωση ουσιαστικών συνομιλιών.

Είπε ακόμη πως χτες το βράδυ μίλησε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ στην Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος του είπε πως ήδη συνομίλησε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, για να του ξεκαθαρίσει ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί άλλη μορφή λύσης πέραν της ομοσπονδίας και πως οι ιδέες για δυο κράτη δεν μπορούν σε καμία απολύτως περίπτωση να γίνουν αποδεκτές από την ΕΕ».

Η ΕΕ και τα συμφέροντα κάθε μέλους με την Τουρκία

 

Ανέφερε πως «η αντίδρασή μας πέραν από την ετοιμότητα και την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών επικεντρώνεται και στην αξιοποίηση των όποιων διαθέσιμων μέσων έχουμε ως Υπουργείο Εξωτερικών, με ειδική έμφαση στην ΕΕ, παρά τις αδυναμίες που παρουσιάζει, λόγω βασικά ειδικών και ιδιαίτερων συμφερόντων κρατών μελών με την Τουρκία».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε επίσης τη σημασία των αποφάσεων που θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όταν θα αξιολογηθεί η Τουρκία και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Είπε πως «κανείς δεν μπορεί να πει τώρα πώς θα κινηθούν οι εταίροι μας στην ΕΕ», προσθέτοντας πως «δεν είναι αυτοσκοπός να ληφθούν κυρώσεις ή άλλα μέτρα, αλλά πρώτος στόχος είναι να σταματήσει η Τουρκία όλες αυτές τις ενέργειες και προς τα εκεί επικεντρώνεται η προσπάθεια».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι