“Κόπηκε” η βλασφημία από τον ΠΚ… Τι προβλέπει για μολότοφ, παιδεραστία
13/11/2019Χωρίς την επαναφορά στον Ποινικό Κώδικα του αδικήματος της κακόβουλης βλασφημίας στα θεία, την οποία είχε εξαγγείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, τίθεται σήμερα στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις.
Βιασμός και παιδεραστία
Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα αυστηρότερες ποινές για τον βιασμό, όπως επίσης και για τον παιδικό βιασμό. Αυστηροποιείται επίσης η τιμωρία της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Εξάλλου, εισάγεται διάταξη για που παρέχει τη δυνατότητα χρήσης αποδεικτικού υλικού που αποκτήθηκε παράνομα, για τις περιπτώσεις κακουργηματικών πράξεων αρμοδιότητας του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Διαφθοράς. Με την προτεινόμενη διάταξη εισάγεται ρύθμιση που απηχεί τις προβλέψεις του καταργηθέντος άρθρου 65 του ν. 4356/2015 (σ.σ. η κατάργησή της είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση).
«Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης αποδεικτικών μέσων σε υποθέσεις πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, υπαγομένων στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της εν λόγω διάταξης.Σημειώνεται ότι το άρθρο 65 του ν.4356/2015 είχε καταργηθεί με το άρθρο 586 περ. η΄ του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκαλώντας αντιδράσεις και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από μεγάλο μέρος του νομικού κόσμου.
Για την απιστία τραπεζικών στελεχών
Ειδική πρόβλεψη υπάρχει και για το ζήτημα που προκάλεσε την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και αφορά την κατ΄ έγκληση δίωξης τραπεζικών στελεχών για κακουργηματική απιστία σε υποθέσεις δανείων.
Με την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα «για να μην υπάρχει ανάποδη ανάγνωση του Ποινικού Κώδικα», είπε ο κ. Τσιάρας, από το άρθρο 399 του ΠΚ «πλέον μετατίθεται στο άρθρο 405 και περιγράφεται με τη γενικότερη φράση ότι η απιστία κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος πλέον απαιτεί την έγκληση και δεν λειτουργεί με τη λογική του αυτεπάγγελτου».
Διατάραξη κοινής ησυχίας
Αναφερόμενος στην επαναφορά ως πλημμελήματος της διατάραξης κοινής ησυχίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας διαβεβαίωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι το συμφέρον του απλού πολίτη, ενώ βλέπει με ενδιαφέρον ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία καταστημάτων. Αποκάλυψε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα εξεταστεί εκ νέου η διάταξη που προσδιορίζει τις δυνατότητες λειτουργίας όλων των καταστημάτων.
Διαβεβαίωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η οικονομική ανάπτυξη και όχι η δημιουργία εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, με πολύ σφιχτά ωράρια που ίσχυσαν στο παρελθόν.«Αντιθέτως, η κυβέρνηση θα φροντίσει να μην υπάρξουν τέτοιου είδους προβλήματα αλλά δεν μπορεί και να αφήσει απροστάτευτο το δικαίωμα του πολίτη» σημείωσε.
Οι μολότοφ
Γενικότερα, για το σχέδιο νόμου ο κ. Τσιάρας δήλωσε χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι η αντιμετώπιση των ζητημάτων τρομοκρατίας, είναι μια από τις εμβληματικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.
«Ξέρετε πλέον ότι γίνεται κακουργηματική η πράξη της ρίψης μολότοφ απέναντι σε συγκεντρωμένο κόσμο. Αντιμετωπίζονται διαφορετικά όλες αυτές οι πρακτικές οι οποίες είχαν αθωωθεί με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα. Υπάρχει αυστηροποίηση του πλαισίου, η οποία συμβαδίζει στη γενικότερη φιλοσοφία, που υπάρχει σε επίπεδο Ευρώπης, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Γι΄ αυτό ενσωματώνουμε και την Οδηγία 541/2107 της ΕΕ σχετικά με την τρομοκρατία και είναι απορίας άξιο, πως η προηγούμενη κυβέρνηση δυστυχώς μια ευρωπαϊκή οδηγία που αφορούσε σε ζητήματα που είχαν έκταση στον ευρωπαϊκό χώρο, δεν το έκανε», δήλωσε.
Για την ενεργητική δωροδοκία, τέλος, χαρακτήρισε εμβληματική την αντιμετώπισή της από τον Ποινικό Κώδικα ένα ζήτημα, που όπως είπε δεν είχε αντιμετωπιστεί, με συνέπεια η Ελλάδα να βρίσκεται στο μικροσκόπιο μεγάλων Οργανισμών, όπως η GRECO και ο ΟΟΣΑ.