Το μήνυμα του πρωθυπουργού για το πλαφόν στο αέριο – Αντιδρά η Μόσχα

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για το πλαφόν στο αέριο – Αντιδρά η Μόσχα

Τη συμφωνία των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες για πλαφόν στο φυσικό αέριο, χαιρετίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Σε ανάρτησή του στο Twitter για τη συμφωνία των Βρυξελλών για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Σήμερα είναι ένα άλλο ορόσημο στη μακρόχρονη προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας από τις υπερβολικές τιμές του φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς – μια ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε πριν από 9 μήνες – υιοθετήθηκε επιτέλους από τους υπουργούς ενέργειας της Ευρώπης. Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι όταν οι αγορές αποτυγχάνουν οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν. Δεν θα επιτρέψουμε στους θεσμούς μας να οπλιστούν εναντίον μας. Αυτό είναι ένα πρόσθετο εργαλείο που βοηθά στην προστασία των οικονομιών μας από την έκτακτη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου».

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην συμφωνία των υπουργώνΕνέργειας στις Βρυξέλλες για πλαφόν στα 180 ευρώ στην τιμή φυσικού αερίου, έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες. Το πλαφόν θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις. Υπέρ ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολλανδία και η Αυστρία ψήφισαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά.

Το πλαφόν του φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε στο ΑΠE-MΠΕ ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία όσον αφορά το πλαφόν και τώρα αναζητείται η κοινή τομή για να συμφωνήσουν η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες. Από την πλευρά του, ο Ούγγρος υπουργός Ενέργειας Πέτερ Σιγιάρτο ανέφερε πως 9 χώρες (μεταξύ τους η Ουγγαρία και η Γερμανία) δεν είναι σύμφωνες με το προτεινόμενο πλαφόν.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε λίγες ώρες και έστω και αν το πλαφόν μπορεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία, υπάρχει αισιοδοξία ότι το μέτωπο των “27” θα είναι ενιαίο και ότι θα βγει λευκός καπνός με ομοφωνία. Νωρίτερα, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε πως μια πρόταση για πλαφόν στο αέριο κοντά στα 188 ευρώ τη μεγαβατώρα θα στείλει το σωστό μήνυμα στην αγορά. «Είμαστε σίγουροι ότι το προτεινόμενο πλαφόν στο αέριο θα λειτουργήσει ομαλά», διαμήνυσε.

Την ίδια στιγμή «απαράδεκτο» χαρακτήρισε η Ρωσία το πλαφόν στο φυσικό αέριο. «Αυτό είναι μια παραβίαση της διαδικασίας της αγοράς για τη διαμόρφωση τιμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας. «Οποιαδήποτε αναφορά σε “πλαφόν” (τιμών) είναι απαράδεκτη», συμπλήρωσε για την ευρωπαϊκή συμφωνία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι