“Ναι” με επιφυλάξεις από τον ΣΥΡΙΖΑ γα τα Ραφάλ

Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους στις Φιλιππίνες

«Ναι», αλλά με επιφυλάξεις για το περιεχόμενο, δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ  για τη σύμβαση προμηθείας 18 μαχητικών Rafale. «Όχι» ψηφίζουν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 κρίνοντας ότι η σύμβαση «εντάσσεται σε μια άτακτη κούρσα εξοπλισμών με γνώμονα τους ανταγωνισμούς χωρίς να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον».

Τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έως τώρα θεωρείτο πιθανότερο να κινηθεί στη λύση του «παρών», ξεκαθάρισε ο εισηγητής του κόμματος, Γιώργος Τσίπρας σημειώνοντας ότι: «υπό κανονικές συνθήκες κανένα κόμμα, πόσο μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να συνυπογράψει μία σύμβαση που είναι διάτρητη και ενδέχεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος στο μέλλον. Επειδή όμως δεν είμαστε ΝΔ θα ψηφίσουμε υπέρ. Ψηφίζουμε υπέρ με τεράστιες επιφυλάξεις και αποποιούμενοι κάθε ευθύνη για αυτό που μπορεί να γεννήσει αυτή η σύμβαση για το δημόσιο συμφέρον. Ψηφίζουμε υπέρ υπό τον όρο ότι δεν θα ανατραπεί ο αμυντικός στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ο κ. Τσίπρας είχε καλέσει την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να επιστρέψει τη σύμβαση στους Γάλλους ως απαράδεκτη, προκειμένου να αλλάξουν οι όροι που σχετίζονται με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών και παραλαβής.

Υπεραμυνόμενος, δε, του «παρών» που είχε δηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμενων συγκεντρώνοντας σφοδρά κυβερνητικά πυρά, ο κ, Τσίπρας είχε πει ότι αυτό «έγινε επειδή δεν σας έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη».

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και καλώντας τον να μην κινηθεί στο «παρών», χαρακτηρίζοντάς το «εθνικό λάθος», είχε πει ότι  «παρών» σήμερα στη Βουλή σημαίνει απών από την εθνική συνεννόηση. «Ελπίζω να είστε παρόντες στην εθνική συναίνεση. Το ερώτημα είναι αν επιλέγει κανείς τη μοναξιά του κομματικού στρουθοκαμηλισμού ή την προσχώρηση στην εθνική γραμμή του εθνικού συμφέροντος», είπε ο κ. Λαζαρίδης.

ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25

«Το Κίνημα Αλλαγής προσέρχεται με μία εθνική στάση και ένα ξεκάθαρο υπέρ στην ανάγκη προμήθειας των Rafale που ενδυναμώνουν σημαντικά την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων μας», τόνισε εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, επισημαίνοντας, ωστόσο, προς την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας πως οφείλει να στηρίξει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία με τη διασφάλιση της συμμετοχής της στο υποεπισκευαστικό έργο και ζητώντας πλήρη διαφάνεια.

«Οχι» στη σύμβαση είπε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Παπαναστάσης, που είναι τοποθετημένο κατά της κούρσας εξοπλισμών και θεωρεί ότι αυτοί εκθέτουν σε κίνδυνο τη χώρα μας και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Τη σύμβαση θα καταψηφίσει εντέλει και το ΜέΡΑ25, όπως ανακοίνωσε η ειδική αγορήτρια του κόμματος, Σοφία Σακοράφα, χαρακτηρίζοντάς τη «ακραίο παράδειγμα προς αποφυγή» και υποστηρίζοντας ότι δεν γίνεται με αμιγώς αμυντικά κριτήρια αλλά στο πλαίσιο ανταγωνισμών και με κρίσιμα στοιχεία αδιευκρίνιστα, χωρίς να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα. «Ο πατριωτισμός μας δεν θα δώσει άλλοθι για πρακτικές καταδικασμένες σε αποτυχία», σημείωσε η ίδια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι