“Οικονομικό σχέδιο” το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης” για τον Ρώσο πρέσβη

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία, Aleksey Yerkhov, είπε ότι το έργο “Κανάλι της Κωνσταντινούπολης” είναι των τουρκικών αρχών και πως πρόκειται για ένα οικονομικό σχέδιο. «Αυτό είναι κατά κύριο λόγο δουλειά των τουρκικών αρχών, μιλάμε για ένα οικονομικό σχέδιο που θα εφαρμοστεί στην τουρκική επικράτεια και από τις τουρκικές δυνάμεις.

Έχουμε, ωστόσο, ένα σύστημα πολιτικών διαβουλεύσεων, κυρίως μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών μας, συμπεριλαμβανομένων της Μαύρης Θάλασσας και των θαλάσσιων θεμάτων, τα οποία συζητούνται τακτικά μεταξύ των υπουργείων μας», ανέφερε ο Yerkhov στο κανάλι “Russia 24”, αναφέρει το RIA Novosti.Ο πρέσβης σημείωσε ότι το έργο δεν ακυρώνει τα όσα προβλέπονται από την Συνθήκη του Μοντρέ, αλλά τα πλοία που περνούν από την νέα αρτηρία  θα έχουν νέες οικονομικές απαιτήσεις ή προϋποθέσεις.

«Υπάρχει, φυσικά, μια διασύνδεση μεταξύ της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης και της Σύμβασης του Μοντρέ, αλλά απέχει πολύ από το να είναι ταυτόσημη και δεν έχει άμεσο χαρακτήρα. Αλλά αν φανταστούμε ότι το “Κανάλι της Κωνσταντινούπολης” θα κατασκευαστεί, αυτό δεν θα ακυρώσει σε καμία περίπτωση τις απαιτήσεις της Σύμβασης του Μοντρέ, σε καμία περίπτωση δεν θα αλλάξει τους περιορισμούς που επιβάλλει στις απαιτήσεις διέλευσης από τα στενά, όπως και στη συνολική χωρητικότητα πολεμικών πλοίων μη παράκτιων κρατών της Μαύρης Θάλασσας και πολλά άλλα πράγματα που περιλαμβάνονται στη σύμβαση του Mοντρέ», δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι