“Πηγές” του ΥΠΕΞ απαντούν στο αμερικανικό χαστούκι, αλλά λέξη για…

Ανοίγουν στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία – Περισσότερα τεστ

Τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων και των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ξεκάθαρα, καθορισμένα εδώ και χρόνια και δεν τυγχάνουν ουδεμίας αμφισβήτησης, ξεκαθαρίζουν πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών. Αφορμή για την τοποθέτηση αυτή, υπήρξε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δηλώνει αδυναμία να προσκομίσει πλήρη κατάλογο με επιβεβαιωμένες τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από την 1η Ιανουαρίου 2017, γιατί η Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν μοιράζονται την ίδια άποψη ως προς το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου.

Η ελληνική πλευρά, μέσω διπλωματικών πηγών, απαντά ότι όσον αφορά το Νοτιοανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τα θαλάσσια σύνορα έχουν καθορισθεί από τη συμφωνία Ιταλίας-Τουρκίας που υπογράφηκε στην Άγκυρα στις 4 Ιανουαρίου 1932, καθώς και το πρακτικό που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εν λόγω συμφωνίας και υπεγράφη στην Άγκυρα στις 28 Δεκεμβρίου 1932.

Επισημαίνουν ότι η Ελλάδα, ως διάδοχο κράτος και με βάση τη συνθήκη των Παρισίων του 1947, απέκτησε την κυριαρχία στα Δωδεκάνησα χωρίς καμία αλλαγή στα θαλάσσια σύνορα, όπως αυτά είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας. Για τα θαλάσσια σύνορα στη Θράκη, έως απόσταση τριών ναυτικών μιλίων από το Δέλτα του Έβρου, υπογραμμίζουν πως «αυτά ορίσθηκαν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και το Πρωτόκολλο των Αθηνών του 1926».

Για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των περιοχών από τη Θράκη έως τα Δωδεκάνησα όπου τέμνονται τα σύνορα των δύο χωρών, τονίζουν ότι, τα θαλάσσια σύνορα ακολουθούν τη μέση γραμμή μεταξύ των ελληνικών νήσων και νησίδων και των απέναντι τουρκικών ακτών. Υπενθυμίζουν ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών της υδάτων έχουν αποτυπωθεί επανειλημμένως και αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μεταξύ άλλων, η αμερικανική έκθεση η οποία διαβιβάστηκε στο αμερικανικό κογκρέσο, στο πλαίσιο των διατάξεων του «Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act» και που σημειωτέον απεστάλη στο Κογκρέσο πριν από περίπου 8 μήνες (στις 18 Μαρτίου 2020), αναφέρει: «Πρώτον, η Ελλάδα διεκδικεί έναν εναέριο χώρο που εκτείνεται έως και 10 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή της και χωρικά ύδατα έως 6 ναυτικά μίλια. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο εναέριος χώρος μιας χώρας συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα. Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν έως και 6 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου της Ελλάδας, σύμφωνα με τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Επομένως, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη σχετικά με την έκταση του εναέριου χώρου της Ελλάδας».

Ο δεύτερος λόγος που προτάσσεται είναι ότι αν και η Ελλάδα διεκδικεί επί του παρόντος έως και 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος, η Ελλάδα και οι γείτονές της δεν συμφώνησαν για οριοθέτηση συνόρων στις περιοχές όπου επικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους. Η έλλειψη τέτοιας οριοθέτησης σημαίνει ότι δεν υπάρχει σαφήνεια ως προς την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και του αντίστοιχου εναέριου χώρου σε αυτές τις περιοχές, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνολικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι