“Πλήγμα η αποχώρηση Φιλιππίνων από την αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ”

“Πλήγμα η αποχώρηση Φιλιππίνων από την αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ”
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Ανώτερος αξιωματικός του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού εκτίμησε σήμερα ότι η αποχώρηση των Φιλιππίνων από τη διμερή στρατιωτική συμφωνία που έχουν συνάψει με τις ΗΠΑ θα βλάψει την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι η κίνηση της Μανίλας είναι «νόμιμη».

Ο ναύαρχος Φίλιπ Ντέιβιντσον, επικεφαλής της ναυτικής διοίκησης των ΗΠΑ για την Ινδία και τον Ειρηνικό, εξέφρασε την ελπίδα οι Φιλιππίνες να αλλάξουν στάση και να μην ακυρώσουν τη συμφωνία για την παρουσία ξένων δυνάμεων (Visiting Forces Agreement, VFA), η οποία παρέχει το νομικό πλαίσιο για την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα και τη διοργάνωση κοινών στρατιωτικών γυμνασίων.

Η Μανίλα ουσιαστικά έχει ξεκινήσει τη διαδικασία διάρκειας έξι μηνών για την αποχώρησή της από τη VFA. «Οπότε έχουμε λίγο χρόνο για να καταβάλουμε διπλωματικές προσπάθειες», εκτίμησε ο ναύαρχος Ντέιβιντσον από το Σίδνεϊ. «Ελπίζω να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα». Την απόφαση των Φιλιππίνων χαρακτήρισε «σοβαρή» η πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα, όμως ο Τραμπ προσπάθησε να υποβιβάσει τη σημασία της.

«Για να είμαι ειλικρινής, αυτό ποτέ δεν με απασχόλησε», δήλωσε όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά. «Πραγματικά με αφήνει αδιάφορο. Αν θέλουν να το κάνουν, δεν είναι πρόβλημα, θα μας εξοικονομήσει πολλά χρήματα», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. Όμως ο ναύαρχος Ντέιβιντσον εκτίμησε ότι η διακοπή της διμερούς συνεργασίας με τις Φιλιππίνες θα βλάψει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιμετώπισης των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στο νότιο τμήμα του αρχιπελάγους.

«Οι ικανότητές μας να βοηθήσουμε τις Φιλιππίνες στη μάχη τους κατά του βίαιου εξτρεμισμού στον νότο, οι ικανότητές μας να εκπαιδευτούμε και να λειτουργήσουμε στις Φιλιππίνες και σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα τεθούν υπό αμφισβήτησης», πρόσθεσε.

Το 2014 η Μανίλα υπέγραψε το 2014 ειρηνευτική συμφωνία με τη βασική μουσουλμανική, αντάρτικη οργάνωση που δρούσε στις νότιες Φιλιππίνες, το Ισλαμικό Μέτωπο Απελευθέρωσης Μόρο (Milf). Όμως αυτή η συμφωνία δεν αφορά άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις που έχουν δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και παραμένουν ενεργές.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε ανακοίνωσε την Τρίτη την αποχώρηση της χώρας από την VFA, έπειτα από πολλά χρόνια που απειλούσε να το πράξει. Η απόφαση ελήφθη μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι ανακαλούν τη βίζα του πρώην διοικητή της αστυνομίας των Φιλιππίνων, και πλέον γερουσιαστή, Ρόναλντ ντελα Ρόσα, επικεφαλής μέχρι πρότινος της εκστρατείας κατά των ναρκωτικών που διεξάγει ο Ντουτέρτε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι