“Πόλεμος” ανακοινώσεων μεταξύ ΥΠΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας

"Πόλεμος" ανακοινώσεων μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας

Οι δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους προκάλεσαν την επιθετική αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που επίχειρησε να κάνει, όπως πάντα, το μαύρο, άσπρο. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ανάλογα στην Τουρκία βάζοντας την στη θέση της.

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι «Για μία ακόμα φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας». Επισημαίνει ακόμα ότι «η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και την συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε πως τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ συγκεκριμένα, οι εκληματικές και δολοφονικές συμπεριφορές, όπως οι γενοκτονίες, είναι πράγματα που έχουν συμβεί και έχουν χαρακτηριστεί όχι μόνο από τη χώρα μας αλλά και από άλλες χώρες.

Την επίθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επέκρινε και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος. Επισήμανε, ότι «μπορεί η Τουρκία να θέλει να ξεχαστούν τα εγκλήματά της, αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι λαοί που υπέστησαν τα εγκλήματα αυτά πρέπει να τα ξεχάσουν».

Η επίθεση της Τουρκίας

Το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε χαρακτηρίσει “αβάσιμα” τα όσα είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Η  Άγκυρα δεν περιορίστηκε εκεί αλλά συνέχισε λέγοντας «η Ελλάδα επιχείρησε να εισβάλει στην Ανατολία, και ότι ο ελληνικός στρατός διέπραξε βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ειδικά εναντίον αθώων πολιτών στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας  είχε τονίσει ότι η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή. «Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα. “Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί”, έλεγε ένας άλλος πρόσφυγας, ο Γιώργος Σεφέρης»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι