“Πορτοκαλί” προς “κόκκινο” η Αθήνα – Ίσως ειδικό “λοκντάουν”
13/01/2021Ο κεντρικός τομέας Αθηνών είναι επιδημιολογικά στο “πορτοκαλί”, άλλα πλησιάζει στο “κόκκινο” προειδοποίησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μέτρων, όπως π.χ. να ανοίξουν δραστηριότητες αλλού, και στην περιοχή αυτή να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα ή τα λύκεια.
Ξεκαθάρισε δε, ότι θα ανοίξει ή το λιανεμπόριο ή οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης, αλλά δεν πρόκειται να γίνουν και τα δύο μαζί. Ο κεντρικός τομέας Αθηνών περιλαμβάνει το κέντρο, τον δήμο Αθηναίων, τον δήμο Γαλατσίου, τον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, τον δήμο Βύρωνα, τον δήμο Ζωγράφου, τον δήμο Δάφνης-Υμηττού, τον δήμο Ηλιουπόλεως και τον δήμο Καισαριανής.
«Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί ο κεντρικός τομέας Αθήνας, με μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων 800 περίπου. Και είναι μεγάλη η αυξητική τάση και η κάλυψη των ΜΕΘ υπερβαίνει το 60%. Αυτό είναι το μεγάλο μας άγχος. Αν δούμε ότι η κάλυψη των ΜΕΘ φτάσει το 80% στην περιοχή Αττικής, κυρίως στην περιοχή του κεντρικού τομέα, τότε θα παρέμβει η επιτροπή» είπε ο κ. Σύψας.
«Με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα έχουμε επιδείνωση της επιδημίας, είναι σαφές αυτό. Όλα θα αυξηθούν, και τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις, το ζήτημα είναι να έχουμε αρκετές ελεύθερες μονάδες στις ΜΕΘ και να μη φοβόμαστε ότι θα μείνουν εκτός ΜΕΘ ασθενείς. Οριακά ανοιχτό είναι το ΕΣΥ με κάλυψη μονάδων 60%», είπε.
«Αν τα στοιχεία που μας παρουσιάσουν κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούν σήμερα, νομίζω ότι τότε μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα για να αοίξειτο λιανεμπόριο ή ι ανώτερες βαθμίδες της εκπαίδευσης», είπε. «Όμως οι κόκκινες περιοχές θα παραμείνουν εκτός ανοίγματος. Σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο δεν μπορούμε να έχουμε κινητικότητα πληθυσμού, που σημαίνει διασπορά, δηλαδή πίεση στο ΕΣΥ. Εξαίρεση τα σχολεία για ευνόητους λόγους. Δεν μπορούν να παραμείνουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ό,τι και να κάνουμε έχει ρίσκο, και οποιαδήποτε εισήγηση κάνουμε μπορεί να ανακληθεί αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Το ρίσκο είναι ο πολίτης που θα συνωστισθεί, θα φύγει από το σπίτι και θα πάρει το μετρό για να πάει στο κατάστημα… Αυτό σημαίνει κινητικότητα” δήλωσε ο κ. Σύψας.