“Προσευχή” στην Αγία Σοφία, drone στον Έβρο στην επέτειο της Άλωσης

Όχημα ηγεμονίας στο Ισλάμ είναι για τον Ερντογάν το τζαμί Αγία Σοφία, Απόστολος Αποστολόπουλος

Με “προσευχή” στην Αγιά Σοφιά, η Τουρκία γιορτάζει σήμερα, Παρασκευή 29 Μαΐου, την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, το 1453. Η επέτειος εορτάζεται από τους Τούρκους ως ημέρα «Κατάκτησης» και ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε χθες ότι θα τελεστεί προσευχή στην Αγιά Σοφιά, ανήμερα του ανοίγματος των τζαμιών μετά το «λουκέτο» λόγω κορονοϊού.

Σε διάγγελμά του, το απόγευμα της Πέμπτης, ο Ερντογάν δήλωσε: «Το Αλ-Φατίχα (σ.σ. το πρώτο κεφάλαιο από το Κοράνι) θα διαβαστεί και θα λάβει χώρα προσευχή στην Αγιά Σοφιά». Ωστόσο, δεν διευκρίνισε εάν θα διαβαστεί εντός της Αγιάς Σοφιάς ή στον προαύλιο χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις ημέρες νωρίτερα, ο διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, είχε αναφερθεί στα σχέδια για προσευχή στην Αγιά Σοφιά. Ωστόσο, τελικώς, είχε αλλάξει το πρόγραμμά του.

«Την 29η Μαΐου, που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού θα κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης» είχε δηλώσει. Παρόλα αυτά και πριν τις δηλώσεις Ερντογάν, ο Ερμπάς άλλαξε το πρόγραμμά του και επρόκειτο να τελέσει την προσευχή στο τέμενος Φάτιχ στην Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος αιτιολόγησε την απόφασή του, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τέλεση της προσευχής τις επόμενες εβδομάδες.

«Ίσως θα πραγματοποιήσουμε την προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία και τον προαύλιο χώρο του Τεμένους Σουλταναχμέτ τις επόμενες εβδομάδες ή αργότερα» ανέφερε. Την ίδια στιγμή, μια φωτογραφία με τη διαδρομή που ακολούθησε drone κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, ανήρτησε ο γαμπρός του Ερντογάν και κατασκευαστής drone, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η κωδική ονομασία του drone είναι «1453ΤΒ2», ημερομηνία της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Στο μήνυμά που συνοδεύει τη φωτογραφία, ο Μπαϊρακτάρ αναφέρεται στα τεχνολογικά επιτεύγματα του Μωάμεθ του Πορθητή όταν κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη. «Πρωτοπόρος για την εποχή του, κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 21 ετών, μέσω της τεχνολογίας. Σήμερα, η νέα γενιά ακολουθεί πιστά το μονοπάτι που χάραξε ο Πορθητής, αναπτύσσοντας την επιστήμη και την τεχνολογία» έγραψε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι