“Το εμβόλιο δεν αλλοιώνει το ανθρώπινο DNA”

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ο καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ Κώστας Τριανταφυλλίδης απορρίπτει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι το εμβόλιο με γενετικό υλικό θα τροποποιήσει το DNA του ανθρώπου και εξηγεί σε συνέντευξή του προς το ethnos.gr ότι το MRNA του εμβολίου δεν φθάνει στον πυρήνα του ανθρώπινου κυττάρου, όπου βρίσκεται το DNA, ώστε να του προκαλέσει οποιαδήποτε αλλοίωση. Εξίσου θετικός γενικώς για την ασφάλεια του εμβολίου ήταν και ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης σε συνέντευξή του προς τον  ΣΚΑΙ

«Από την επιστήμη της Βιολογίας ξέρουμε ότι ένα ανθρώπινο κύτταρο αποτελείται από δύο διαμερίσματα, τον πυρήνα και το κυτταρόπλασμα. Το DNA μας βρίσκεται στον πυρήνα του κυττάρου. Τα 21.000 γονίδια που αποτελούνται από DNA μετεγγράφονται σε MRNA, δηλαδή στις “πληροφορίες” που δίνει το κάθε γονίδιο. Το MRNA βγαίνει στο κυτταρόπλασμα και μεταφράζεται σε πρωτεΐνη στα ριβοσώματα. Το εμβόλιο περιέχει MRNA. Ενδομυϊκά θα μπαίνει στο κύτταρό μας με στόχο τα ριβοσώματα του κυτταροπλάσματος. Μέχρι εκει θα φτάνει. Εκεί θα μεταφράζεται στην πρωτεΐνη του ιού. Όμως, το MRNA δεν θα φτάνει στον πυρήνα που βρίσκεται το DNA μας για να το τροποποιήσει. Άλλωστε, το MRNA έχει σύντομη διάρκεια ζωής και αποδομείται στα ένζυμα του κυτταροπλάσματος», είπε ο καθηγητής.

Παράλληλα ο ίδιος είπε ότι όπως ανακοινώθηκε, τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna έχουν αποτελεσματικότητα πάνω από 90%, αλλά είναι και 100% ασφαλή. «Οι μόνες παρενέργειες που προκαλούν είναι για 1 με 2 μέρες έναν μικρό πόνο στο σημείο του εμβολιασμού και  χαμηλό πυρετό»,  είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Η ταχύτητα και η ποιότητα

Για την εύλογη απορία πώς ειναι δυνατόν να υπάρχει σιγουριά για την ποιότητα των εμβολιων όταν αυτά ετοιμάστηκαν μέσα σε λίγους μήνες τη στιγμή που κανονικά η διαδικασία αυτή “παίρνει” 4 έως 10 χρόνια, ο ίδιος είπε:

«Όταν το 2003 χαρτογραφήθηκε το ανθρώπινο DNA, εργάστηκαν περισσότεροι από 1.000 επιστήμονες και η όλη διαδικασία κόστισε περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Σήμερα το DNA αναλύεται μέσα σε μόλις 2 με 3 μέρες και η διαδικασία κοστίζει μόλις 600 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η Γενετική έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο. Υποτίθεται ότι ο ιός εμφανίστηκε στην Κίνα πριν από ένα χρόνο, τον περασμένο Δεκέμβριο. Ωστόσο, ήδη στις 10 Ιανουαρίου οι Κινέζοι είχαν αναλύσει το RNA του ιού, το οποίο αποτελείται από 10.000 γράμματα. Πλέον έχουν ελέγξει τη δομή του ιού, αλλά και τη δομή της πρωτεΐνης του ιού. Είχαν όλα τα στοιχεία, για να ξεκινήσει η παρασκευή των εμβολίων», τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

 

Καμιά έκπτωση στις κλινικές μελέτες παρά την μεγάλη ταχύτητα

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης εξέφρασε  την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα ακολουθήσει το καλό παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας και δεν θα καθυστερήσει την έγκριση του εμβολίου. Διαβεβαίωσε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλέστατα παρότι παρασκευάστηκαν με ταχύτητα. Εξήγησε ότι είναι πιο ασφαλή και από προηγούμενα εμβόλια γιατί είναι πιο “καθαρά” στο επίπεδο των υλικών που χρησιμοποιούνται για να ανοσοποιηθούν οι εθελοντές και (καλώς εχόντων των πραγμάτων) ο γενικός πληθυσμός.

Σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη δεν έγινε καμία έκπτωση στις κλινικές μελέτες, παρότι η βιομηχανία και τα κράτη συνεργάστηκαν υπό την τεράστια πίεση της απώλειας πολλών εκατοντάδων ανθρώπων. Δήλωσε ότι ο ίδιος θα εμβολιασθεί μόλις έρθει το εμβόλιο και ότι εκτιμά πως θα θελήσει να εμβολιασθεί το 60% έως 70% του πληθυσμού της χώρας μας. Εκτιμά ότι είναι πιθανόν το εμβόλιο να καλύπτει για ένα έτος ή πιθανόν και για 2-3 έτη.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx