“Τρομονόμο” στην τέχνη καταγγέλλουν με διαδήλωση οι καλλιτέχνες

“Τρομονόμο” στην τέχνη καταγγέλλουν με διαδήλωση οι καλλιτέχνες

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα Πέμπτη, οι καλλιτέχνες, για το γεγονός ότι έχουν πληγεί εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και για την ενσωμάτωση «τροποποιημένης ευρωπαϊκής Οδηγίας στο νομοσχέδιο Λιβάνιου, η οποία ανοίγει “κερκόπορτα” λογοκρισίας και διώξεων». Κατόπιν των κινητοποιήσεων ανακοινώθηκε σήμερα μια τροποποίηση.

Η συγκέντρωση έγινε στις 12:00 στα Προπύλαια και συμμετείχαν πολλά σωματεία από τον χώρο του πολιτισμού και έγινε πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και την Βουλή, όπου θα συζητηθεί το επίμαχο νομοσχέδιο, ώστε να κατατεθεί το ψήφισμα των καλλιτεχνών για απόσυρση του άρθρου 8 από το “νομοσχέδιο Λιβάνιου”. Το επίμαχο άρθρο 8 τροποποιήθηκε μετά την κατακραυγή αλλά παρέμεινε και θεωρεί ο εισηγητής ότι τώρα δεν στοχοποιείται ο καλλιτέχνης αλλά μόνον ο πάροχος.

Το ψήφισμα για το άρθρο 8 του νομοσχεδίου ανέφερε ότι η ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, που προβλέπει διατάξεις οι οποίες σχετίζονται με τον “τρομονόμο” (άρθρο 187Α του ποινικού κώδικα) δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στους καλλιτεχνικούς κύκλους, με τον κλάδο να ανησυχεί πως έτσι ανοίγει ο δρόμος της λογοκρισίας στην τέχνη και του περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την Οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (AVMSD) “οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας δεν πρέπει να περιλαμβάνουν υποκίνηση βίας ή μίσους που απευθύνεται σε ομάδες ή σε μέλη ομάδας που βασίζονται σε διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικής ή οποιασδήποτε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή εθνικότητας σύμφωνα με το Άρθρο 21 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Η δημόσια πρόκληση για διάπραξη τρομοκρατικού εγκλήματος απαγορεύεται επίσης”.

Οι μουσικοί

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καταδίκασε απερίφραστα το άρθρο 8, αναφέροντας πως πολύ σύντομα ενδέχεται να δούμε ποινές και διώξεις σε καλλιτέχνες για τα έργα τους, με το πρόσχημα υποκίνησης σε βία ή μίσος και φέρνοντας ως παράδειγμα περιπτώσεις ευρωπαίων καλλιτεχνών που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση σε δύο ευρωπαϊκές χώρες.

 

 

Το κείμενο του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, το οποίο υιοθετούν και στηρίζουν πολλά καλλιτεχνικά σωματεία της χώρας, κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες. Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά:

 

«Στο νομοσχέδιο αυτό (άρθρο 8) εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος (άρθρα 187α, 187β – κυρώθηκε στη Βουλή το 2019). Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα». Η πραγματικότητα για την εφαρμογή του τρομονόμου και στην τέχνη δεν παίρνει παρερμηνείες.

»Στην Ισπανία με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις (πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες). Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης. Στίχοι τραγουδιού που λένε «Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν» απέναντι στις ειδικές δυνάμεις, θεωρούνται έως και «ωραιοποίηση της τρομοκρατίας»!! Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον τρομονόμο, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους!! Ο τρομονόμος υιοθετήθηκε στη χώρα μας και μέσα στον νέο ποινικό κώδικα (που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ) και δίνει ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για «δημόσια απειλή» μέσω διαδικτύου.

»Με βάση το νομοσχέδιο, το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα «κατεβαίνει», αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά. Να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο άρθρο 8

Τι ανέφερε και ως προς τι άλλαξε

Το άρθρο 8 ανέφερε τα εξής:  Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει: α) να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, β) να εμπεριέχουν δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος (άρθρο 187Α ΠΚ).

Μετά την κατακραυγή τροποποιήθηκε ως εξής: Απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος, (Άρθρο 6 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13) “Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού”.

Άρθρο 32

«Με το άρθρο 32 (άρθρο 28β της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13) διασφαλίζεται η υποχρέωση των πλατφορμών διαμοιρασμού βίντεο να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα α) για την προστασία των ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο για τη σωματική, ψυχική ή ηθική τους ανάπτυξη, αλλά και όλων των πολιτών από ρητορική μίσους ή περιεχόμενο που παρακινεί σε βία ή του οποίου η διάδοση συνιστά δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος και β) για τη θέσπιση μηχανισμών παρακολούθησης και ελέγχου του ως άνω περιεχομένου, καθώς και για τη δημιουργία σχετικών εργαλείων αναφοράς».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι