Ραβασάκια της Κομισιόν: -Γιατί κλείσατε τα σύνορα; – Γιατί έχουμε και πολίτες..

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και στην Γερμανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από έξι χώρες μέλη, ανάμεσά τους η Γερμανία, το Βέλγιο και η Δανία την Γερμανία, να δώσουν εξηγήσεις «εντός δέκα ημερών για τους δυσανάλογους περιορισμούς στα σύνορά τους», ουσιαστικά αναφερόμενη στην απόφαση να μείνουν σχετικά ανοιχτά τα σύνορα.

Όπως ανακοινώθηκαν στάλθηκαν επιστολές στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Δανία, στην Φινλανδία, στην Σουηδία και στην Ουγγαρία επειδή εφαρμόζουν αυστηρότερους περιορισμούς από εκείνους που συνιστά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι επιστολές αυτές, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, «υπενθυμίζουν την ανάγκη οι περιορισμοί στις μετακινήσεις να μην εισαγάγουν διακρίσεις και καλούν τις κυβερνήσεις να εναρμονισθούν με τις συστάσεις που έχουν εγκριθεί από κοινού από τους 27».

Οι χώρες έχουν στην διάθεσή τους δέκα ημέρες για να απαντήσουν στην Κομισιόν, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εκκίνησης διαδικασιών εναντίον τους, χωρις να αναφέρεται πάντως σε κυρώσεις και σε ποια ακριβώς “μέτρα πίεσης” αναφέρεται. Ειδικά με τη Γερμανία υπάρχει μια έντονη ψυχρότητα επειδή αφ’ ενός οι Γερμανοί επέμειναν και προ διμήνου να κλείσουν τα σύνορα πιο ουσιαστικά, αφ΄ ετέρου επειδή δυσανασχέτησαν με ιδιαίτερη ένταση στα λάθη της Κομισιόν ως προς τις προμήθειες των εμβολίων.

«Είναι προς το συμφέρον των ιδίων των χωρών να άρουν τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και πιστεύουμε ότι θα βρουν λύσεις χωρίς να αναγκασθούμε να προσφύγουμε σε ένδικα μέσα», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο Βέλγιο, όλα τα μη αναγκαία ταξίδια από και προς την χώρα απαγορεύονται από τις 27 Ιανουαρίου. Το μέτρο, που έχει παραταθεί μέχρι την 1η Απριλίου, θεωρείται προβληματικό από την Κομισιόν, η οποία προσάπτει στις αρχές ότι δεν λαμβάνουν υπ΄όψιν την επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής προέλευσης ή προορισμού του ταξιδιώτη. Η Γερμανία φιλτράρει δραστικά από τα μέσα Φεβρουαρίου τις διελεύσεις με την Τσεχική Δημοκρατία και το αυστριακό Τιρόλο για να ελέγξει την διάδοση των μεταλλάξεων του ιού. Κάτοικοι των συνόρων και οδηγοί φορτηγών δεν μπορούν να περάσουν παρά μόνο με πολύ πρόσφατο τεστ PCR.

Στην επιστολή που εστάλη στην γερμανική διπλωματική αποστολή στην ΕΕ, η Κομισιόν επικρίνει το μέτρο. «Θεωρούμε ότι ο κατανοητός στόχος της Γερμανίας -προστασία της δημόσιας υγείας – θα μπορούσε να επιτευχθεί με λιγότερο περιοριστικά μέτρα», αναφέρεται στο κείμενο που απεστάλη στη χώρα.

Σε άλλο σημείωμα που εστάλη την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν ζητούσε με έμφαση από τους 27 να αποφύγουν το κλείσιμο συνόρων και τις γενικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου λέγοντας ότι η χώρα του «τηρεί τους κανόνες της Ζώνης Σένγκεν αλλά έχουμε και την υποχρέωση να λάβουμε μέτρα κατά των μεταλλάξεων του ιού, με προτεραιότητα την προστασία των πολιτών μας», είπε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι