Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στη Ανταρκτική

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στη Ανταρκτική

Rεκόρ θερμοκρασίας καταγράφηκε σε ερευνητικό σταθμό στην Ανταρκτική, που μέτρησε θερμοκρασία 18,3 C, τη μεγαλύτερη θερμοκρασία ποτέ στην Ανταρκτική.

Η αναφορά ήταν από σταθμό στην Esperanza, τη χερσόνησο στο βόρειο άκρο της Ανταρκτικής που καταγράφει δεδομένα θερμοκρασίας από το 1961. Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, οι πόλοι θερμαίνονται πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες σημαίνουν τήξη πάγου, γεγονός που αυξάνει τα επίπεδα της θάλασσας και απειλεί τους πληθυσμούς και τις οικονομίες όλου του κόσμου.

O OHE σκοπεύει να διατηρήσει την άνοδο στις παγκόσμιες θερμοκρασίες κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου. Ήδη η γη έχει “ζεσταθεί” κατά περίπου 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αλλά στους πόλους, τα πράγματα θερμαίνονται πιο γρήγορα. Εκεί, θερμαίνεται περισσότερο από 3 βαθμούς. Και τα ρεκόρ συνεχώς καταρρίπτονται με ρυθμό που ανησυχεί τους επιστήμονες.

Τεράστια αύξηση θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια

Το τελευταίο παρόμοιο ρεκόρ θερμοκρασίας από την Esperanza λήφθηκε μόλις πριν από πέντε χρόνια, στις 24 Μαρτίου 2015. Τότε, ήταν 17,5 βαθμοί Κελσίου. Η μέτρηση της Πέμπτης έσπασε το ρεκόρ σχεδόν απόλυτα.

“Εχουμε ένα νέο ρεκόρ που είναι εκπληκτικό, αλλά ποιος ξέρει πόσο καιρό θα διαρκέσει; Πιθανόν να μην είναι τόσο μακρύς », δήλωσε στο Guardian ο James Renwick, κλιματικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας στη Νέα Ζηλανδία.

Αυτό που συμβαίνει στους πόλους, δυστυχώς, δεν παραμένει στους πόλους. Η αύξηση της θερμοκρασίας στην Ανταρκτική προκαλεί τήξη των παγετώνων και των επιακλύψεων πάγων επίσης σε ρυθμό ρεκόρ.

Καθώς ο πάγος εξαφανίζεται, σαν νερό, στη θάλασσα, θα αυξήσει τα επίπεδα της θάλασσας σε όλο τον πλανήτη. Η κάλυψη πάγου στην Ανταρκτική χάνει σήμερα 127 γιγατόνους μάζας ετησίως, σύμφωνα με τη NASA. Φανταστείτε πως θα ήταν αν ρίχναμε 20.000 πυραμίδες του Χέωπα στους ωκεανούς – αυτό είναι ο όγκος του πάγου που χάνει η Ανταρκτική κάθε χρόνο.

Επιστήμονες κατέγραψαν πρόσφατα θερμοκρασίες 2 βαθμών Κελσίου πάνω από το σημείο ψύξης του νερού στη βάση ενός από τους ταχύτερα λιώνοντες παγετώνες στην ήπειρο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι