Reuters: Εκτενές ρεπορτάζ για το Ιράν και προσλήψεις εκτελεστών στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ

Reuters: Εκτενές ρεπορτάζ για το Ιράν και προσλήψεις εκτελεστών στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ

Εκτενέστατο ρεπορτάζ από την Αθήνα και άλλες πόλεις μεταδίδει το Reuters σε μία έρευνα σχετικά με το αν το Ιράν αναθέτει συμβόλαια θανάτου στο εξωτερικό.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα φόνων, βομβών και απαγωγών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Την τελευταία τετραετία έχουν αναφερθεί 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, τις οποίες κάποιες τοπικές αρχές αλλά και το Ισραήλ αποδίδουν στο Ιράν».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται εκτενώς στην Ελλάδα. Στους πρόσφατους στόχους συγκαταλέγεται ένα κτίριο που στεγάζει εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας.  Ο Πακιστανός Sayed Fakhar Abbas, με έδρα στο Ιράν, φέρεται να στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμό του που ζούσε στην Ελλάδα και τον καθοδήγησε να επιτεθεί στον χώρο. Ο Abbas είπε στην επαφή του ότι δούλευε για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο. Μέσω WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα έβαζαν βόμβα ή αν θα έκαιγαν τους στόχους. Ο Abbas τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά την ενέργεια.

«Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να τις κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παράπονα από αυτές». Ο Abbas στρατολόγησε τον συμπατριώτη του Σιέντ Ιρτάζα Χαϊντέρ και άλλον έναν Πακιστανό στην Ελλάδα -οι δύο τελευταίοι συνελήφθησαν. Ο Χαϊντέρ αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και υποστηρίζει ότι είναι αθώος.

Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Abbas φωτογραφίες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα την πραγματοποίηση οποιασδήποτε επίθεσης, και ότι απλά ήλπιζε να πληρωθεί χωρίς όμως να κάνει κακό σε κανένα. «Όλα ήταν συζητήσεις, λόγια του αέρα, όχι πράξεις», είπε. Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ, η οποία συμμετείχε στην ελληνική έρευνα, επιμένει ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση ενορχηστρώθηκε από το Ιράν ως μέρος ενός διεθνούς δικτύου. Το Ιράν διέψευσε την Μοσάντ.

Ο Χαϊντέρ ζούσε στην Ελλάδα ως μετανάστης χωρίς έγγραφα, και είπε στο Reuters ότι γνώριζε τον Abbas από το χωριό του, στο ανατολικό Πακιστάν. Και οι δύο είναι σιίτες μουσουλμάνοι. Για τον Abbas ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά, πέραν του ότι φέρεται να έχει δύο παιδιά και να έφθασε οδικώς στο Ιράν προ διετίας. Στο Πακιστάν θεωρείται εμπλεκόμενος σε μια απαγωγή και σε ένα φόνο που διαπράχθηκε το 2021.

Ο Χαϊντέρ σπούδασε μηχανικός στο Πακιστάν και έφτασε στην Ελλάδα το 2019, και εγκαταστάθηκε στην Ζάκυνθο, όπου έμενε σε μια πολυκατοικία με άλλους Πακιστανούς υπηκόους. Όπως είπε στο Reuters βρήκε δουλειά σε έναν ελαιώνα και εργαζόταν ως εποχικός εργάτης γης. Στρατολογήθηκε από τον Abbas τον Απρίλιο του 2022, οι δυο τους ήταν σε επαφή μέσω WhatsApp. Συζητούσαν για επιθέσεις και ο Abbas τον ρώτησε αν μπορεί να βρει πιθανούς νεοσύλλεκτους καθώς θα τους έδινε «Πέντε εκατομμύρια ρουπίες για κάθε κεφάλι» -περίπου 16.000 ευρώ εκείνη την εποχή.

Ο Χαϊντέρ ζητούσε συνεχώς λεφτά από τον Αbbas και εκείνος του έγραψε το Δεκέμβρη του 2022 «άμα τελειώσει η δουλειά, δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψεις ποτέ στη ζωή σου». Καθώς το 2022 πλησίαζε στο τέλος του, ο Αbbas πίεζε πια τον Χαϊντέρ για εικόνες από το στόχο στην Αθήνα, ένα διώροφο κτίριο. Εκείνος τις έστειλε, αλλά επειδή ήθελε χρήματα και επειδή όπως λέει ήταν αποφασισμένος να ξεγελάσει τον Abbas σκηνοθέτησε μια δολοφονία.

Έπεισε έναν γνωστό του Νεπαλέζο να παραστήσει το θύμα εκτέλεσης τάζοντάς του 2.500 ευρώ. Του φόρεσε ρούχα με αίμα από μια κατσίκα που έσφαξε και του είπε να ξαπλώσει στο πάτωμα και να κάνει τον πεθαμένο για να τον βιντεοσκοπήσει. Ο Χαϊντέρ είπε στον ανακριτή ότι κατέφυγε σε αυτή την απάτη, επειδή ο Abbas τον πίεζε να σκοτώσει ανθρώπους. Δεν ξέρουμε αν πληρώθηκε ποτέ για αυτή την υποτιθέμενη εκτέλεση. Πάντως το 2023 ο Abbas πίεζε πλέον για το εβραϊκό εστιατόριο. «Βιαστείτε, δεν έχουμε πολύ χρόνο», έγραψε ο Abbas στις 9 Ιανουαρίου στον Χαϊντέρ και μέσα σε 15 μέρες εισέβαλε η αστυνομία στο διαμέρισμα του Χαϊντέρ και πήραν όλα τέλος.

Όπως γράφει η ανταποκρίτρια του Reuters, o Χαϊντέρ τώρα κάνει δυο δουλειά στη Ζάκυνθο – σε μια κουζίνα εστιατορίου τη μέρα και ως φύλακας ασφαλείας τα βράδια. Αντιμετωπίζει σοβαρή ποινή στην Ελλάδα, αλλά ακόμα κι αν αθωωθεί, δεν θα νιώθει ασφαλής. Φοβάται ότι ο Abbas ή ο κύκλος του μπορεί να τον εκδικηθεί. «Φοβάμαι γιατί δεν ξέρω τι θα συμβεί εδώ, αλλά δεν μπορώ να επιστρέψω ούτε στο Πακιστάν», είπε στο Reuters.

Ο διευθυντής της Mossad, Ντέιβιντ Μπαρνέα, πέρυσι είπε ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες είχαν συνεργαστεί με «διεθνείς εταίρους για να διαλύσουν 27 ομάδες που προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο εξωτερικό και που οργανώθηκαν και κατευθύνθηκαν από το Ιράν». Όμως δεν έδωσε λεπτομέρειες ή τεκμήρια.

Στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι πρόκειται για δράση του Ιράν, αλλά συγκαλυμμένη. Τον Δεκέμβριο, γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε έναν Γερμανο-Ιρανό σε φυλάκιση δύο ετών με την κατηγορία ότι σχείζας να κάψει μια συναγωγή «για λογαριασμό του ιρανικού κράτους». Ο κατηγορούμενος φέρεται να πέταξε μια βόμβα μολότοφ σε κτίριο δίπλα από τη συναγωγή. Είχε στρατολογηθεί, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, από έναν συμπατριώτη του, επίσης Γερμανο-Ιρανό. Είπε κι εκείνος ότι ο συμπατριώτης του αναφερόταν σε «εντολές των ιρανικών κυβερνητικών υπηρεσιών». Η Τεχεράνη και πάλι διέψευσε.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν τουλάχιστον πέντε δολοφονίες ή απαγωγές που οι Αμερικανοί συνδέουν με το Ιράν. Τρεις αφορούσαν σχέδια δολοφονίας με επαγγελματίες εκτελεστές Πακιστανούς αλλά και άλλων εθνικοτήτων. Ένας Αζέρος που ζει στις Η.Π.Α. φέρεται να έλαβε οδηγίες και αμοιβή 30.000 δολαρίων από τον άνδρα που εδρεύει στο Ιράν για να σκοτώσει Ιρανή δημοσιογράφο που ζει στις ΗΠΑ και που αντιπολιτεύεται την ιρανική κυβέρνηση. Η δολοφονία δεν εκτελέστηκε αλλά η δημοσιογράφος ζει σε διάφορα προσωρινά κρησφύγετα.  Οι ΗΠΑ λένε ότι ένας τομέας των Φρουρών της Επανάστασης που επικεντρώνεται σε «εκτελέσεις προδοτών στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και αλλού».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx