Reuters: Ο Τραμπ απέρριψε ισραηλινό σχέδιο για δολοφονία του αγιατολάχ Χαμενεΐ
15/06/2025
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε ισραηλινό σχέδιο τις τελευταίες ημέρες για τη δολοφονία του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσαν σήμερα δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters.
«Έχουν σκοτώσει οι Ιρανοί Αμερικανό μέχρι στιγμής; Όχι. Μέχρι να το κάνουν, δεν τίθεται καν συζήτηση να βάλουμε στο στόχαστρο την πολιτική ηγεσία», δήλωσε μία από τις πηγές. Και οι δύο, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, δήλωσαν ότι υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε διαρκή επαφή με Ισραηλινούς αξιωματούχους από την ημέρα που το Ισραήλ εξαπέλυσε μαζική επίθεση κατά του Ιράν.
Οι ίδιοι τόνισαν ότι οι Ισραηλινοί ανέφεραν ότι είχαν μία ευκαιρία να σκοτώσουν τον ανώτατο Ιρανό ηγέτη, αλλά ο Τραμπ απέρριψε το σχέδιο τους. Οι πηγές δεν δήλωσαν αν ο ίδιος ο Τραμπ παρέδωσε αυτό το μήνυμα ή το μετέφεραν συνεργάτες του στον Νετανιάχου, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.
Όταν ρωτήθηκε για το ρεπορτάζ του Reuters, ο Νετανιάχου, σε σημερινή συνέντευξή του σε εκπομπή του Fox News Channel, δήλωσε: «Υπάρχουν τόσες πολλές ψευδείς αναφορές για συνομιλίες που δεν έγιναν ποτέ και δεν πρόκειται να επεκταθώ σε αυτό. Αλλά μπορώ να σας πω ότι πιστεύω ότι κάνουμε ό,τι χρειάζεται, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Και νομίζω ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν τι είναι καλό για τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Ο Τραμπ τρέφει ακόμη ελπίδες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Οι συνομιλίες που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα Κυριακή στο Ομάν ακυρώθηκαν λόγω των ισραηλινών επιθέσεων. Ο Τραμπ δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή ότι «γνωρίζαμε τα πάντα» για τις ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ