Reuters: Ξεχάστε τις κυρώσεις σε Τούρκους, ΕΕ και ΗΠΑ αλλάζουν ρότα

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Το «πάγωμα» των σχεδίων για περαιτέρω κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε στελέχη της κρατικής τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας, ανήγγειλε το πρακτορείο Reuters με αποκλειστικό δημοσίευμά του, όπου αναφέρει ότι αυτό έγινε αποδεκτό με ικανοποίηση από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που βλέπουν «βελτίωση του κλίματος» εν όψει και της συνόδου Κορυφής, στις 25-26 Μαρτίου.

Το δημοσίευμα του Reuters αναφέρει πως αυτή η απόφαση δείχνει ότι η πρόσφατη διπλωματική προσπάθεια της Αγκυρας «αποδίδει καρπούς». Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο η αλλαγή κλίματος φαίνεται και από την προγραμματισμένη για αύριο τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και της ηγεσίας των Βρυξελλών -την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Το Reuters αναφέρει ότι οι ηγέτες της ΕΕ είχαν προτείνει τον Δεκέμβριο, «πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ σε συγκεκριμένα άτομα μετά τις μη αδειοδοτημένες δραστηριότητες γεωτρήσεων για φυσικό αέριο σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες» στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς όμως να προσδιορίζονται τα άτομα αυτά.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 11 Δεκεμβρίου είχε παραπέμψει την επέκταση των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας στην επικείμενη (πλέον) σύνοδο του Μαρτίου. Είχε συμφωνηθεί να εξετασθούν αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου μετά από μια δύσκολη χρονιά στις σχέσεις Ευρώπης- Τουρκίας, αλλά όπως αναφέρει το Reuters «ο πιο εποικοδομητικός τόνος του Τούρκου προέδρου, η επιμονή της ‘Ανγκελα Μέρκελ για μια πιο συμβιβαστική προσέγγιση, αλλά και η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ύστερα από πέντε χρόνια διακοπής τους, συνέβαλαν στην αλλαγή του κλίματος».

Το αμερικανικό πρακτορείο επικαλείται διπλωματικές πηγές στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες η νέα αμερικανική κυβέρνηση προέτρεψε τις Βρυξέλλες να μην επιβάλουν κυρώσεις σε μια περίοδο που η Τουρκία «εμφανίζεται διατεθειμένη για έναν συμβιβασμό».

«Οι διαδικασίες για ένταξη επιπλέον ατόμων στις λίστες για κυρώσεις σε Τούρκους πολίτες έχει σταματήσει, και δεν συζητάμε πλέον οικονομικές κυρώσεις», τόνισε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Reuters, ενώ άλλος συνάδελφός του δήλωσε ότι «η διαδικασία αυτή στη πραγματικότητα δεν ξεκίνησε ποτέ», και τρίτος διπλωμάτης είπε ότι αποφασίσθηκε «να δοθεί προτεραιότητα στη διπλωματική οδό».

Διπλωμάτες αναφέρουν ότι η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ερντογάν και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 9 Ιανουαρίου, ακολουθούμενη από τις χωριστές προσωπικές συνομιλίες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ σηματοδότησαν την αλλαγή στην τουρκική διπλωματία αλλά και αντιστρόφως στην ΕΕ.

Η ΕΕ είχε πέρσι το Φεβρουάριο στη «μαύρη λίστα» δύο στελέχη της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της,Μεχμέτ Ακαλίν. Μετά την απόφαση των ηγετών της ΕΕ τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμενόταν να κυρώσει περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της εταιρείας, Μελίχ Χαν Μπιλίν. Η Αγκυρα αντέδρασε έντονα και θεώρησε ότι οι προτεινόμενες κυρώσεις είναι μεροληπτικές και άδικες, γράφει το αμερικανικό πρακτορειο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι