Ρήξη ΠΡΑΤΤΩ-Μαξίμου με φόντο την πολιτική στην Θράκη
22/03/2019Εκτός κρατικού μηχανισμού είναι από χθες η Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά, αφού τρία μέλη της, τα οποία κατείχαν δημόσιες θέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών παραιτήθηκαν. Μάλιστα, σύμφωνα με το ΠΡΑΤΤΩ, οι παραιτήσεις έγιναν έπειτα από «αδικαιολόγητη» και «ανεξήγητη» απαίτηση του Μαξίμου.
Πρόκειται για τις παραιτήσεις του διευθυντή του τμήματος Απόδημου Ελληνισμού, Μιχάλη Κόκκινου και του αναπληρωτή του, Δημήτρη Πλευράκη, καθώς και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Οικονομικών Θεμάτων που υπαγόταν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, Νίκου Εξαδάκτυλου.
Σύμφωνα με το ΠΡΑΤΤΩ, σημείο τριβής με το Μαξίμου ήταν η πολιτική της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες στη Θράκη. «Είναι θεμελιακό σε μια δημοκρατική πολιτεία το δικαίωμα των Ελλήνων Πομάκων, Ρομά και Αλεβιτών να μην υποτάσσονται στο τουρκικό προξενείο, στις προσπάθειές του να τους ποδηγετήσει με την παραδοσιακή συμβολή ορισμένων ελληνικών δυνάμεων», αναφέρει η Κίνηση που έχει ιδρύσει ο Νίκος Κοτζιάς. Το ΠΡΑΤΤΩ προσθέτει επίσης ότι θα υπερασπιστεί «το δικαίωμα των Πομάκων να μην υποχρεώνονται να μαθαίνουν μια ξένη για αυτούς γλώσσα, τα τούρκικα».
Με την αποχώρηση των τριών στελεχών, το ΠΡΑΤΤΩ δεν θα εκπροσωπείται πλέον στην κυβέρνηση, αλλά θα συνεχίσει να στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβερνητική πλειοψηφία. Οι εξελίξεις ωστόσο σηματοδοτούν και τροφοδοτούν ένα σκηνικό ρήξης.
Από την κυβέρνηση πάντως και ειδικά από το υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε χθες ότι ουδέποτε συζητήθηκε το θέμα των τριών στελεχών του Υπουργείου και του ΠΡΑΤΤΩ.
Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του ΠΡΑΤΤΩ σχετικά με τις παραιτήσεις, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι σέβομαι και δεν θέλω να σχολιάσω τη συλλογική πολιτική απόφαση της συνεργαζόμενης με εμάς κίνησης, να αποσύρει τα τρία στελέχη της από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης. Ειδικότερα όμως σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις που αφορούν στη Θράκη, θέλω να επισημάνω ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει σταθερά την πολιτική της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της περιοχής, της προάσπισης του καθεστώτος ισονομίας και ισοπολιτείας, και της προώθησης δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας και τη στήριξη των αναγκών κάθε μιας εκ των τριών συνιστωσών της».