Ρόδος: Γιατί ήθελαν οι Τούρκοι προσωπικά στοιχεία στρατιωτικών;

33χρονος νεκρός με μία σφαίρα στο κεφάλι

Προβληματίζονται οι αρχές για δύο σημεία στην υπόθεση της κατασκοπείας στη Ρόδο, όπου ένας 56χρονος μουσουλμάνος μάγειρας εκ Θράκης είχε στρατολογηθεί από τον επίσης μουσουλμάνο και ελληνικής υπηκοότητας (εκ Θράκης) γενικό γραμματέα του τουρκικού προξενείου της Ρόδου.

Το ένα θέμα είναι η αφέλεια των κινήσεων του γενικού γραμματέα, ενός ατόμου που ήταν ήδη “καμμένο χαρτί” ως ιδιαίτερα εκδηλωμένος τουρκόφιλος και παρακολουθείτο. Συναντιόταν με το μάγειρα σε καφετέριες στη Ρόδο και παρότι ήταν από την ίδια περιοχή της Θράκης και μουσουλμάνοι, οι συναντήσεις ενός 35χρονου “διπλωμάτη” με έναν μεσήλικα μάγειρα σε εμπορικό καράβι, δεν περνούσαν απαρατήρητες.  Διερωτάται κανείς, αν επρόκειτο για ενέργειες αποπροσανατολισμού από άλλη επιχείρηση της τουρκικής υπηρεσίας κατασκοπείας.

Το άλλο θέμα είναι ότι οι κινήσεις των πλοίων και οι αριθμοί των σκαφών και η φωτογράφισή τους (που ζητούσε ο “διπλωμάτης” από τον μάγειρα) είναι στοιχεία γνωστά στους απέναντι είτε μέσω drones είτε από δορυφόρους. Πιθανόν να τα ζητούσε για να μην καταλάβει ο μάγειρας ή όσοι τον παρακολουθούσαν ότι το πραγματικό ενδιαφέρον του επικεντρωνόταν στα άλλα στοιχεία που του ζητούσε: ηχογραφήσεις από συνομιλίες στρατιωτικών και στοιχεία ταυτότητας μελών αλλά και διοικητών της ελληνικής φρουράς.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν, ότι ο 35χρονος γραμματέας του προξενείου είχε ζητήσει από τον μάγειρα όταν βρισκόταν στο καράβι να βιντεοσκοπεί ή να ηχογραφεί με το κινητό του, συνομιλίες των στρατιωτικών που ταξίδευαν με το πλοίο. Και του ζητούσε να μαθαίνει όσο περισσότερα μπορούσε για τον καθέναν από τους στρατιωτικούς που ταξίδευαν με το εμπορικό πλοίο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι