Ρόδος: Σύλληψη 72χρονης Καναδής μέσα σε κρουαζιερόπλοιο κατόπιν εντάλματος της Interpol
28/05/2025
Στη συλλήψη μιας 72χρονης Καναδής, προχώρησαν οι Αρχές, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε ένταλμα της Interpol, και που κατηγορείται για υπεξαίρεση εκατομμυρίων και εγκληματική οργάνωση.
Σύμφωνα με τη dimokratiki.gr, πρόκειται για μία από τις πλέον σύνθετες υποθέσεις διεθνούς δικαστικής συνεργασίας των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, με επίκεντρο τη Ρόδο. Η 72χρονη υπήκοος Καναδά, με καταγωγή από την Ινδία, συνελήφθη στις 24 Μαΐου 2025 επί κρουαζιερόπλοιου που προσέγγισε το λιμάνι της Ρόδου, κατόπιν διεθνούς εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί από τις ινδικές αρχές και κοινοποιηθεί μέσω Interpol.
Η υπόθεση αφορά σειρά βαριών αδικημάτων – μεταξύ των οποίων υπεξαίρεση τεραστίου ύψους, πλαστογραφία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση – που φέρονται να διαπράχθηκαν πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες στην πόλη της Βομβάης. Η συλληφθείσα φέρεται να ήταν εκτελεστική διευθύντρια εξαγωγικής εταιρείας που εμπλέκεται σε υπόθεση εικονικών εμπορικών συναλλαγών και απάτης σε βάρος τραπεζών, συνολικού ύψους περίπου 440 εκατομμυρίων ινδικών ρουπιών (περίπου 4,9 εκατομμύρια ευρώ).
Η επιχείρηση εκτελέστηκε σε συνεργασία με τις ελληνικές αστυνομικές αρχές, αφού η Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου, με τη Διάταξη υπ’ αρ. 82/2025, ενέκρινε την προσωρινή σύλληψη της εκζητούμενης και ενεργοποίησε τους απαραίτητους δικαστικούς μηχανισμούς. Είχε προηγηθεί η αποστολή Ερυθράς Αγγελίας της Interpol και διαβίβαση του σχετικού αιτήματος μέσω του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Προσωρινά ελεύθερη με αυστηρούς όρους
Η συλληφθείσα οδηγήθηκε άμεσα στην Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ρόδου, όπου κρατήθηκε προσωρινά. Παρά το βαρύ κατηγορητήριο, διατάχθηκε η προσωρινή της απόλυση, με την επιβολή ιδιαίτερα αυστηρών περιοριστικών όρων, ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία της στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έκδοσης. Η 72χρονη οφείλει:
Να διαμένει αποκλειστικά σε ξενοδοχείο στη λεωφόρο Ιαλυσού.
Να εμφανίζεται υποχρεωτικά κάθε δεκαπενθήμερο στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ρόδου.
Να μην αποπειραθεί να εξέλθει της χώρας, καθώς της έχει απαγορευτεί η έξοδος.
Να παραδώσει όλα τα ταξιδιωτικά της έγγραφα, τα οποία έχουν ήδη κατασχεθεί.
Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης της αίτησης έκδοσης από τις ελληνικές αρχές. Η Ινδία έχει στη διάθεσή της 40 ημέρες για να αποστείλει τα επίσημα έγγραφα έκδοσης μέσω της διπλωματικής οδού.
Σύμφωνα με την Ερυθρά Αγγελία της Interpol και το ένταλμα του Ανώτερου Αστικού Πρωτοδικείου της Βομβάης, η εκζητούμενη καταζητείται για:
Υπεξαίρεση μεγάλου ύψους κεφαλαίων από τραπεζική κοινοπραξία
Πλαστογραφία και χρήση πλαστών εγγράφων
Παραβίαση εμπιστοσύνης
Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
Παραποίηση λογαριασμών
Απάτη μέσω εικονικών εξαγωγικών συναλλαγών
Οι φερόμενες πράξεις τελέστηκαν μεταξύ 1992 και 1998 και συνδέονται με εξαγωγική εταιρεία με έδρα τη Βομβάη. Όπως αναφέρεται στα έγγραφα της Interpol, η εταιρεία φέρεται να υπέβαλε πλαστά τιμολόγια για ανύπαρκτες εξαγωγές, με στόχο την απόσπαση χρηματοδοτήσεων από τράπεζες. Το ύψος της υπεξαίρεσης υπολογίζεται στα 440 εκατομμύρια ινδικές ρουπίες, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 4,9 εκατομμύρια ευρώ. Το δικαστικό συμβούλιο της Ρόδου θα κληθεί να εξετάσει την αίτηση έκδοσης εντός των επομένων εβδομάδων.