VIDEO

Ρόμπερτ Φίτσο: “Δεν ήταν ένας μεμονωμένος παράφρονας, δεν θέλουν ανεξάρτητους πολιτικούς”

Ρόμπερτ Φίτσο: “Δεν ήταν ένας μεμονωμένος παράφρονας, δεν θέλουν ανεξάρτητους πολιτικούς”

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, θύμα δολοφονικής επίθεσης στα μέσα Μαΐου, δήλωσε σήμερα έτοιμος να επιστρέψει στα καθήκοντά του προς τα τέλη Ιουνίου, σε βίντεο που δημοσίευσε στο Facebook.

Σε αυτό, κατηγορεί ουσιαστικά τα μέσα ενημέρωσης «που ελέγχονται από ξένα συμφέροντα και από ΜΚΟ σαν του Σόρος, που σπέρνουν το μίσος εναντίον του κόμματός του, αλλά και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που θέλουν να επιβάλλουν σε όλα τα μικρά κράτη μια συγκεκριμένη άποψη». Αναρωτιέται με πικρία ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις αν ο στόχος της απόπειρας δολοφονίας ήταν στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Μιλώντας για πρώτη φορά σε βιντεοσκοπημένες δηλώσεις από τότε που πυροβολήθηκε εξ επαφής, ο Φίτσο είπε ότι συγχωρεί τον δράστη και ανακοίνωσε ότι θα είναι έτοιμος να επιστρέψει σταδιακά στα καθήκοντά του από τα τέλη Ιουνίου. «Δεν νιώθω κανένα μίσος προς τον άγνωστο που με πυροβόλησε», επισήμανε ο Φίτσο, σύμφωνα με την αγγλική μετάφραση του βίντεο,  και εμφανίστηκε ήρεμος. «Τον συγχωρώ και τον αφήνω να σκεφθεί μόνος του ό,τι έκανε και γιατί το έκανε. Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι ήταν ένας μοναχικός τρελός. Αυτό το τοξικό κλίμα που οδήγησε εκεί καλλιεργείται εδώ και πολύ καιρό και έχω πει δημοσίως, από μηνών, και στους εταίρους μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα, κάποιος θα δολοφονηθεί στην Σλοβακία. Καμία σημασία δεν έδωσαν στις βιαιότητες της αντιπολίτευσης ή σε όσα τραβούσε το δικό μου κόμμα όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

»Μετά τις εκλογές που σχηματίσαμε κυβέρνηση και μετά την αντίθεσή μου στην μονόπλευρη εξωτερική πολιτική της ΕΕ για το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας άλλοτε, για το Ιράκ ή τώρα για την Ουκρανία, έγινα μαύρο πρόβατο. Δεν θέλουν να ακούγεται άλλη άποψη», είπε.

/

«Τη 15η Μαΐου, ένας Σλοβάκος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης επιχείρησε να με δολοφονήσει στη Χάντλοβα, λόγω των πολιτικών απόψεών μου, αλλά οι γιατροί απέτρεψαν τα χειρότερα. Τώρα η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να υποβιβάσει το θέμα, επειδή επιβίωσα. Φοβάμαι ότι αν δεν ηρεμήσει η κατάσταση, θα έχουμε και άλλα τέτοια γεγονότα στο μέλλον», τόνισε ο Φίτσο.

Ντυμένος με πουκάμισο κουμπωμένο μέχρι επάνω, έχοντας γυρίσει τα μανίκια του και με τον φακό να τον καταγράφει από τη μέση και πάνω ενώ κάθεται σε μια μαύρη δερμάτινη πολυθρόνα γραφείου με μια κόκκινη κουρτίνα πίσω του, ο Φίτσο φαινόταν να είναι σε καλή κατάσταση.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός δέχθηκε τέσσερις σφαίρες, έχοντας πυροβοληθεί εξ επαφής, κυρίως στην κοιλιακή χώρα, τη 15η Μαΐου, την ώρα που χαιρετούσε υποστηρικτές του έπειτα από ένα υπουργικό συμβούλιο στην πόλη Χάντλοβα, στην κεντρική Σλοβακία. Υπεβλήθη σε πεντάωρη χειρουργική επέμβαση αρχικά και σε μια σειρά από άλλες στην πορεία. Εδώ και τρεις μέρες αναρρώνει στη Μπρατισλάβα.

Ο φερόμενος ως δράστης, τον οποίο σλοβακικά ΜΜΕ κατονόμασαν ως τον “ποιητή Γιουράι Τσίντουλα”, 71 ετών, κατηγορείται για απόπειρα φόνου εκ προμελέτης και έχει προφυλακιστεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι