Ρωσία: Αγωνία για 13 ή 15 εργάτες σε χρυσωρυχείο που κατέρρευσε και πλημμυρίζει

Ρωσία: Αγωνία για 13 ή 15 εργάτες σε χρυσωρυχείο που κατέρρευσε και πλημμυρίζει

Οι ρωσικές αρχές έκαναν λόγο σήμερα «για μια δύσκολη κατάσταση», καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού 13 εργατών που έχουν παγιδευτεί εδώ και 48 ώρες σε χρυσωρυχείο της περιφέρειας Αμούρ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, έπειτα από κατάρρευση.

Το ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας και είχε ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό 13 εργατών που ειδικεύονται στη διάνοιξη σηράγγων σε βάθος περίπου 125 μέτρων. Σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) οι περίπου 220 διασώστες που έχουν σπεύσει στο σημείο κατάφεραν να απομακρύνουν το ένα τρίτο των χωμάτων και των βράχων, αλλά δεν πλησίασαν αρκούντως στα θύματα. Ο όγκος των ερειπίων μέχρι τους εργάτες είναι περίπου 9 χιλιάδες κυβικά μέτρα. 

«Οι εργασίες διάσωσης συνεχίζονται για δεύτερη συνεχή ημέρα. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη», έγραψε στο Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας Βασίλι Ορλόφ, ο οποίος έχει πάει στο σημείο του ατυχήματος, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει ακόμη επαφή με τους χρυσωρύχους».

Στο χρυσωρυχείο αυτό, που ονομάζεται “Pionnier”, το έργο των διασωστών περιπλέκεται από τη συνεχή ροή υπόγειων υδάτων στο ορυχείο, και οι εργασίες απάντλησης δεν σταματούν ούτε στιγμή. Το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες που δείχνουν διασώστες να τρέχουν προς το ορυχείο και εντυπωσιακό εξοπλισμό γεώτρησης να μεταφέρεται στο σημείο. Στην περιοχή επικρατεί ψύχος, με τη θερμοκρασία στη διάρκεια της νύκτας να πέφτει στους -20 βαθμούς Κελσίου.

Νέα ομάδα που αποτελείται από περίπου 30 πιο ειδικούς σε τέτοια ατυχήματα έφθασε σήμερα στην περιοχή από την περιφέρεια Κουζμπάς. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και δύτες, σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων. Θα επιδιώξουν να κατεβάσουν κάμερα ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση, αλλά και με την ελπίδα να δημιουργηθεί γραμμή επικοινωνίας με τους εγκλωβισμένους.

«Πρωταρχικός στόχος είναι να σωθούν οι άνθρωποι και στη συνέχεια όλη αυτή η κατάσταση θα αποτελέσει αντικείμενο βαθιάς εξέτασης και έρευνας, σε αναζήτηση ευθυνών, καθώς θα εξετασθεί το ενδεχόμενο να υπήρξε παραβίαση των κανόνων ασφαλείας», δήλωσε από πλευράς του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στην Άπω Ανατολή. Το TASS ανέφερε αρχικά ότι ήταν 15 οι εγκλωβισμένοι, ενώ άλλα μέσα αναφέρουν 13.

Το χρυσωρυχείο βρίσκεται στο Όμπλαστ του Αμούρ, ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Διαμέρισμα της Άπω Ανατολής, που πήρε το όνομά του από τον ποταμού Αμούρ. και συνορεύει με την Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και TASS

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι