Ρωσία: Αναχαιτίσθηκαν δώδεκα πύραυλοι στη γέφυρα της Κριμαίας

Ρωσία: Αναχαιτίσθηκαν δώδεκα πύραυλοι στη γέφυρα της Κριμαίας

Η Ρωσία προβαίνει σε ανακοινώσεις που δείχνουν ότι η εισβολή στην περιφέρεια Κουρσκ δεν ανέκοψε την προέλαση στο Ντονιέτσκ και παράλληλα υπογραμμίζει ότι η επίθεση με αμερικανικά όπλα στη γέφυρα της Κριμαίας απέτυχε. Η Μαρία Ζαχάροβα εκτιμά ότι η ουκρανική κυβέρνηση επιτέθηκε στην Κριμαία νομίζοντας ότι “μας έχει αποσπάσει το Κουρσκ”.

«Δεν αποτελεί χρονική σύμπτωση η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ. Οσον αφορά στο μέτωπο στο Κουρσκ, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας ότι «ρωσικές δυνάμεις διέλυσαν μια ουκρανική ομάδα αναγνώρισης και δολιοφθοράς. Μικρά όπλα που κατασκευάστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σουηδία κατασχέθηκαν στα χέρια της ουκρανικής ομάδας σαμποτέρ κοντά στο χωριό Κρεμιάνοε στην περιφέρεια Κουρσκ», ανέφερε το RiaNovosti επικαλούμενο αξιωματούχο των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας.

To χωριό αυτό πάντως βρίσκεται σε αρκετό βάθος εντός των ρωσικών εδαφών -περίπου 20 χλμ. από τα ουκρανορωσικά σύνορα- και η απόσταση επιβεβαιώνει ότι οι Ουκρανοί κάνουν ένα είδος ανταρτοπόλεμου σε μια αρκετά διασπασμένη περίμετρο.

Η ρωσική ανακοίνωση αναφέρει παράλληλα ότι καταλήφθηκε και το χωριό Σερχίιφκα στην περιφέρεια Ντονιέτσκ.

Επίσης το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι αναχαίτισε στη διάρκεια της νύχτας δώδεκα αμερικανικούς πυραύλους ATACMS που εκτοξεύθηκαν από τις δυνάμεις του Κιέβου στη γέφυρα της Κριμαίας, που συνδέει τη Ρωσία με αυτήν την ουκρανική χερσόνησο την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. Στη γέφυρα είχαν γίνει και κατά το παρελθόν απόπειρες καταστροφής της.

«Τα μέσα αντιαεροπορικής άμυνας απέκρουσαν στη διάρκεια της νύχτας πυρ ομαδόν με 12 αμερικανικής κατασκευής πυραύλων ATACMS εναντίον της γέφυρας της Κριμαίας. Όλοι οι πύραυλοι καταστράφηκαν», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στις 8 Οκτωβρίου 2022, ουκρανικό πλήγμα είχε ως αποτέλεσμα έκρηξη σε επτά δεξαμενές καυσίμων να πιάσουν φωτιά και να σημειωθεί μερική κατάρρευση της γέφυρας σε εκείνο το σημείο. Στις 17 Ιουλίου  του 2023, οι αρχές του Κιέβου επιτέθηκαν στη Γέφυρα της Κριμαίας με δύο επιφανειακά drones. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στο οδόστρωμα της γέφυρας, ένα κορίτσι τραυματίστηκε και οι γονείς του σκοτώθηκαν. Η γέφυρα αποκαταστάθηκε πλήρως και η κυκλοφορία άνοιξε και στις τέσσερις λωρίδες στις 14 Οκτωβρίου.

Κάποια ρωσικά μέσα ενημέρωσης -κυρίως μπλόγκ- αναφέρουν με επιμονή ότι στο στρατό που εισέβαλε στην περιφέρεια Κουρσκ υπάρχουν στην ουσία ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα και επιτελείς που εμφανίζονται ως μισθοφόροι, και ότι η Ρωσία επισήμως, ίσως για να μην τεντώσει περισσότερο το σκοινί με το ΝΑΤΟ, αναφέρεται σε μισθοφόρους εν γνώσει της ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένους ξένους μισθοφόρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, RiaNovosti

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι