Ρωσία: Απέλαση τριών διπλωματών που φέρονται να διαδήλωναν για τον Ναβάλνι

Ρωσία: Απέλαση τριών διπλωματών που φέρονται να διαδήλωναν για τον Ναβάλνι

Η Ρωσία απέλασε διπλωμάτες από τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Σουηδία «για τη συμμετοχή τους σε παράνομες συγκεντρώσεις υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι», όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη μετά από συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοσέπ Μπορέλ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα για πρώτη φορά. Οι Ρώσοι διαμαρτυρήθηκαν προς τους πρέσβεις των τριών χωρών ότι η συμμετοχή σε διαδήλωση δεν βρίσκεται εντός του πλαισίου της άσκησης των διπλωματικών καθηκόντων.

Πηγή από τη Μόσχα ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες σε δημοσιογράφους ότι ένας Σουηδός διπλωμάτης συμμετείχε σε μια μη εγκεκριμένη συγκέντρωση στην Αγία Πετρούπολη στις 23 Ιανουαρίου. Η σουηδική πρεσβεία αντέδρασε λέγοντας ότι ο διπλωμάτης απλώς παρακολουθούσε τη διαδήλωση. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε τις ενέργειες των πρεσβειών της Δύσης και την παρουσία διπλωματών στη δίκη του Ναβάλνι, τονίζοντας ότι η Μόσχα θα «αντιμετωπίσει κάθε τέτοια σενάριο».

Για τη δίκη είχε γράψει η ίδια: «Έφτασαν περίπου 20 εκπρόσωποι των πρεσβειών δυτικών χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Αυστρία. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι οι παραδοσιακοί διπλωμάτες υποστηρίζουν τους πολίτες τους σε ξένα δικαστήρια. Ακόμα κι αν οι Δυτικοί θεωρούν τον Ναβάλι «δικό τους», είναι πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας », έγραψε η Ζαχάροβα καυτηριάζοντας την παρεμβατική είσοδο των ξένων διπλωματών στην ακροαματική διαδικασία για τον Ναλβάλνι.

«Αυτό δεν συνιστά πλέον μόνο παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους αλλά εκθέτει και τον αποκρουστικό και παράνομο ρόλο της Δύσης στις προσπάθειές της να θέσει στο περιθώριο τη Ρωσία. Ή μήπως είναι μια προσπάθεια άσκησης ψυχολογικής πίεσης στον δικαστή;» έγραψε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι