Ρωσία: Η Ουκρανία εμποδίζει την απομάκρυνση των αμάχων

Ρωσία: Η Ουκρανία εμποδίζει την απομάκρυνση των αμάχων

Η ρωσική κυβέρνηση καταγγέλλει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια γέφυρα στον ποταμό Σέιμ στην περιφέρεια Κούρσκ της Ρωσίας, εμποδίζοντας τις εκκενώσεις πληθυσμών δια ξηράς.

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας TASS μαζική εκκένωση βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Γκλουσκόφ, όπου ζουν 20.000 κάτοικοι. Ομως εκκενώσεις γίνονται διαρκώς σε πολλά χωριά της περιοχής, είτε επειδή όπως λένε οι Ουκρανοί «προελαύνουμε και οι Ρώσοι φοβούνται», είτε επειδή όπως λένε οι Ρώσοι «οι άμαχοι χρησιμοποιούνται ως ασπίδα από τους Ουρανούς και πρέπει να τους απομακρύνουμε άμεσα».

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι στέλνουν ήδη ανθρωπιστική βοήθεια τους άμαχους Ρώσους και ότι ο στρατός τους ελέγχει 82 οικισμούς σε μια έκταση 1.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιφέρεια Κουρσκ. Αναφέρονται σε 150 δέματα προς αμάχους και λένε ότι «οι πολίτες τους οποίους εγκατέλειψε η Ρωσία είναι κυρίως ηλικιωμένοι, άνθρωποι με αναπηρίες και οικογένειες με παιδιά. Χρειάζονται τρόφιμα, νερό και φάρμακα».  Δηλώνουν ότι θα δημιουργήσουν διαδρόμους εκκένωσης από την περιοχή του Κουρσκ και να δώσουν πρόσβαση σε διεθνείς ανθρωπιστικές αποστολές.

Ο διοικητής του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Σίρσκι είπε σήμερα ότι συζήτησε «την κατάσταση στο πεδίο της μάχης με τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ Τσαρλς Μπράουν».

«Ενημέρωσα τον Αμερικανό ομόλογό μου για τις αλλαγές στην επιχειρησιακή και στρατηγική κατάσταση και συζήτησα τις τρέχουσες και πιο κρίσιμες ανάγκες των ουκρανικών δυνάμεων σε όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό», δήλωσε ο Σίρσκι. Ο ίδιος υποστήριξε ότι στο Κουρσκ οι ουκρανικές δυνάμεις προωθήθηκαν κατά ένα έως τρία χιλιόμετρα «σε ορισμένους τομείς».

Όσον αφορά την κατάσταση στο μέτωπο στα νότια της περιφέρειας Κουρσκ, τα περισσότερα έγκριτα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν μπορούν να επαληθεύσουν τους ισχυρισμούς ούτε της μίας ούτε της άλλης πλευράς όσον αφορά πόσο προχωρούν ή υποχωρούν οι αντιμαχόμενοι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι