Ρωσία και Ιράν δεν θα χρησιμοποιούν το δολάριο στις εμπορικές συναλλαγές τους

Το Ισραήλ θα τιμωρηθεί για το πλήγμα στη Δαμασκό λέει ο Ιρανός πρόεδρος

Το Ιράν και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία, βάσει της οποίας θα χρησιμοποιούν στις εμπορικές τους συναλλαγές αντί του δολαρίου τα δικά τους νομίσματα

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα την είδηση ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να μη χρησιμοποιούν πλέον το δολάριο στις συναλλαγές τους και ότι αυτή η συμφωνία ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών στην Ρωσία.

«Οι τράπεζες και οι οικονομικοί φορείς μπορούν τώρα να χρησιμοποιούν τις υποδομές συμπεριλαμβανομένων των διατραπεζικών συστημάτων που δεν υπάγονται στο διεθνές διατραπεζικό σύστημα SWIFT για να συναλλάσσονται σε εγχώρια νομίσματα», αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τα μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EEU) της οποίας ηγείται η Ρωσία υπέγραψαν πλήρη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ιράν στις 25 Δεκεμβρίου. Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα επεκταθεί περαιτέρω και η στρατιωτική συνεργασία με την Ρωσία. Ως τμήμα αυτής της συνεργασίας, οριστικοποιήθηκε η πώληση στο Ιράν από τη Ρωσία, μαχητικών αεροσκαφών Su-35,  ελικοπτέρων Μi-28 και εκπαιδευτικών αεροσκαφών Yak-130.

Μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EEU) είναι η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κυργιστάν και η Ρωσία. Με την συμφωνία που υπέγραψαν προ διημέρου, επικαιροποιείται εκείνη που είχαν συνυπογράφει το 2019 και η οποία διευκόλυνε το εμπόριο με το Ιράν μέχρι του ποσού των 6 δισ. δολαρίων από 2,4 δισ. που προβλεπόταν έως τότε. Με τη συμφωνία σχεδόν μηδενίζονται τα τέλη στα τελωνεία για το 90% των εμπορευμάτων και όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας «τώρα πια οι ρωσικές επιχειρήσεις θα εξοικονομούν 27 δισ. ρούβλια το χρόνο». Τα 27 δισ. ρούβλια αντιστοιχούν σε 294 εκατ. δολάρια.

Το Ιράν και η Ρωσία, που υπόκεινται σε κυρώσεις τη Δύσης, έχουν ασκήσει επανειλημμένως κριτική «στις ΗΠΑ και στους Ευρωπαίους συμμάχους τους» ότι μετέτρεψαν σε όπλο το δολάριο για να ασκούν πιέσεις σε άλλες χώρες. Και τα δύο κράτη, με άλλα μέλη των BRICS προσπαθούν να ανεξαρτοποιηθούν από το αμερικανικό δολάριο στις διμερείς τους σχέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι