Ρωσία και Κίνα: Ανησυχούμε και καλούμε σε αυτοσυγκράτηση – Η Τουρκία σωπαίνει – Γαλλία και Γερμανία: Καταδικάζουμε την επίθεση

Ιρανικοί πύραυλοι που εκτοξεύονται από κοντέινερ σε εμπορικά πλοία, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Η Ρωσία εξέφρασε σήμερα εξαιρετική ανησυχία για τα ιρανικά πλήγματα εναντίον του Ισραήλ και κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, πρόσθεσε όμως ότι οι εντάσεις θα παραμείνουν αυξημένες μέχρι να επιλυθεί η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους. Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε και η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε αντίστοιχα ότι «καταδικάζουμε σφοδρά την επίθεση του Ιράν» και ο Σολτς την χαρακτήρισε «ανεύθυνη και αδικαιολόγητη». Η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει εκδώσει επισημη ανακοίνωση.

«Εκφράζουμε την εξαιρετική ανησυχία μας για άλλη μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για τις ιρανικές επιθέσεις. «Καλούμε όλα τα ενεχόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

Η Ρωσία επισήμανε ότι η Τεχεράνη δήλωσε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του δικαιώματος στην αυτοάμυνα μετά το πλήγμα του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, που η Μόσχα είχε καταδικάσει. Το ρωσικό ΥΠΕΞ επίσης υπενθυμίζει ότι «η Δύση εμπόδισε απόπειρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να δοθεί απάντηση στο ισραηλινό πλήγμα στο προξενείο».

«Έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι πολυάριθμες ανεπίλυτες κρίσεις στη Μέση Ανατολή, κατά πρώτον στις διαμάχες Ισραήλινών-Παλαιστινίων, οι οποίες συχνά τροφοδοτούνται από ανεύθυνες προκλητικές ενέργειες, θα οδηγήσουν σε αύξηση της έντασης», ανέφερε το υπουργείο της Ρωσίας.

Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ένας πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν θα επιδεινώσει τις προοπτικές του Τζο Μπάιντεν να επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η Αμερική δεν θέλει ένα μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή», σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ. «Οι φόνοι στη Γάζα επιδεινώνουν τις προοπτικές του Μπάιντεν στις εκλογές και ένας πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν θα έφερνε πρόσθετη αβεβαιότητα».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σε δηλώσεις του ανέφερε πως η Κίνα «προβληματίζεται σοβαρά από την κλιμάκωση της έντασης μετά την εκτόξευση ιρανικών drones, αλλά και πυραύλων κατά του Ισραήλ. Καλούμε τις εμπλεκόμενες πλευρές να παραμείνουν ήρεμες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων. Αυτός ο κύκλος των εντάσεων αποτελεί παράπλευρη συνέπεια του πολέμου στην Γάζα και ο κατευνασμός αυτής της πολεμικής διαμάχης αποτελεί πρώτη προτεραιότητα».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) απηύθυναν κάλεσμα «για την μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθούν επικίνδυνες συνέπειες στην Μέση Ανατολή», όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του το υπουργείο των Εξωτερικών στο Ντουμπάι. Τα ΗΑΕ κάλεσαν επίσης, για την επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου, αλλά και της χρήσης των διαθέσιμων διπλωματικών καναλιών.

Το Ιράν έχει ανακοινώσει το εξής: «Η επίθεσή μας τελείωσε και δεν επιθυμούμε να τη συνεχίσουμε, αλλά θα απαντήσουμε δυναμικά αν το Ισραήλ στοχεύσει τα συμφέροντά μας. Αν οι ΗΠΑ αντιδράσει με οποιαδήποτε υποστήριξή της σε μία απάντηση αντιποίνων του Ισραήλ, θα έχει ως συνέπεια την στοχοθέτηση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων από το Ιράν». Αναμένεται τι στάση θα τηρήσει το Ισραήλ.

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η οποία απειλεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή» έγραψε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο Όλαφ Σολτς έγραψε: «η αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον ισραηλινού εδάφους είναι ανεύθυνη και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί επ΄ουδενί. Το Ιράν διακινδυνεύει ανάφλεξη. Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και θα συζητήσουμε τώρα τα περαιτέρω με τους συμμάχους μας».

Όσον αφορά στην Τουρκια, επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει. Άτυπα διαψεύσθηκε η πληροφορία ότι η Τουρκία διέθεσε βάση ραντάρ υπέρ των ΗΠΑ ή του Ισραήλ, με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να διατεθεί βάση για χώρα που δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ, δηλαδή το Ισραήλ. Γενικά τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μπορεί να διατέθηκε ο εναέριος χώρος της στις ΗΠΑ για την αποστολή δυνάμεων για ενίσχυση του Ισραήλ έναντι του Ιράν, ενώ άλλα μέσα το διαψεύδουν κατηγορηματικά. Εντούτοις η μόνη σίγουρη διάψευση είναι για τη βάση της Μαλάτειας (αρχαία Μελιτηνή), στη νοτιοανατολική Τουρκία).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι