Ρωσία και Κίνα για τον φόνο του Νασράλα και το Μεσανατολικό

Ρωσία και Κίνα για τον φόνο του Νασράλα και το Μεσανατολικό
epa11630376 A protester holds a picture of late Hezbollah leader Hassan Nasrallah during an anti-Israel protest in Palestine Square in Tehran, Iran, 28 September 2024. The Israeli army (Tsahal) said on 28 September 2024 on X (formerly Twitter) that Hezbollah leader Hassan Nasrallah was killed in an overnight strike on Beirut. Hezbollah confirmed the death of Nasrallah in a statement on 28 September 2024. Iran condemned the Israeli strikes on Lebanon. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

«Η Ρωσία καταδικάζει σθεναρά τη δολοφονία από το Ισραήλ του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στη  Βηρυτό», ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, αποκαλώντας την «άλλη μία πολιτική δολοφονία». Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην επίτευξη συνολικής κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή. Η σύγκρουση στη Γάζα συνεχίζεται και ξανάρχισαν οι μάχες στον Λίβανο. Όμως η βία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δικαιοσύνη».

Όσον αφορά στην ανακοίνωση της Ρωσίας, αναφέρει ότι «αυτή η ενέργεια του Ισραήλ θα έχει ακόμα πιο δραματικές συνέπειες για τον Λίβανο και ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Η ισραηλινή πλευρά δεν αμέλησε να αναγνωρίσει αυτόν τον κίνδυνο, αλλά έκανε το βήμα να σκοτώσει και Λιβανέζους πολίτες, το οποίο σχεδόν αναπόφευκτα θα προκαλέσει νέο ξέσπασμα βίας. Συνεπώς, φέρει πλήρη ευθύνη για την επακόλουθη κλιμάκωση», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πως δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση στην επίτευξη “συνολικής κατάπαυσης του πυρός” στη Μέση Ανατολή, και είπε πως η λύση των δύο κρατών, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού, παραμένει ο τρόπος εξόδου από τις εντάσεις στην περιοχή. Χωρίς να αναφερθεί στον Νασράλα, ο Ουάνγκ Γι είπε, «η παλαιστινιακή υπόθεση είναι μία από τις μεγαλύτερες πληγές που βαραίνουν στην ανθρώπινη συνείδηση. Η σύγκρουση στη Γάζα συνεχίζεται, προκαλώντας περισσότερα θύματα κάθε μέρα που περνάει. Οι μάχες ξανάρχισαν στον Λίβανο. Όμως η βία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δικαιοσύνη».

Διαδηλώσεις στη Βηρυτό

Ένοπλοι άνδρες πυροβολούσαν σήμερα στον αέρα και έκλεισαν πολλά καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Βηρυτού. Η σιιτική οργάνωση επιβεβαίωσε τον θάνατο του ηγέτη της Νασράλα και πολλοί Παλαιστίνιοι και Λιβανέζοι ειδοποιήθηκαν για την επιβεβαίωση ου θανάτου με μηνύματά στο κινητό τους, με αποτέλεσμα πολλοί να αρχίσουν να ουρλιάζουν. Παράλληλα άρχισαν συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Ο Νασράλα, που ανέλαβε επικεφαλής της Χεζμπολάχ μετά τον θάνατο του προηγούμενου ηγέτη της σε ισραηλινή επιχείρηση το 1992, ήταν γνωστός για τα τηλεοπτικά διαγγέλματά του, που τα παρακολουθούσαν με μεγάλη προσοχή τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι αντίπαλοί του. «Τον περιμένουμε ακόμη να βγει στην τηλεόραση στις 5 το απόγευμα και να μας πει ότι όλα είναι εντάξει, ότι μπορούμε να γυρίσουμε στο σπίτι», είπε μια διαδηλώτρια σε δημοσιογράφου του AFP.

Σε ορισμένες συνοικίες της Βηρυτού, ένοπλοι άνδρες μπήκαν σε καταστήματα και είπαν στους ιδιοκτήτες να τα κλείσουν σε ένδειξη πένθους. Άλλοι τα είχαν ήδη κλείσει επειδή θορυβήθηκαν από  τους πυροβολισμούς που άκουσαν. Πυροβολισμοί ακούστηκαν επίσης στη συνοικία Χάμρα, στη δυτική Βηρυτό, καθώς μετέχοντες στο πλήθος που θρηνούσε τον Νασράλα άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα. «Για σένα, Νασράλα», ήταν το σύνθημα που φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, σύμφωνα με τους κατοίκους. Τέτοιοι είδους πυροβολισμοί στον αέρα είναι σύνηθες φαινόμενο στη Μέση Ανατολή, είτε σε γιορτές, είτε σε θρήνους.

Παρόμοιες συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν και στα νότια προάστια της Βηρυτού, σύμφωνα με το κανάλι Al Manar, την τηλεόραση της Χεζμπολάχ. Ο στρατός του Λιβάνου ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την πόλη, αφού ήδη από την Παρασκευή είχε αποκλείσει, για προληπτικούς λόγους, την πρεσβεία των ΗΠΑ που βρίσκεται στη βόρεια Βηρυτό. Πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας είπε ότι οι αρχές προετοιμάζονται για ενδεχόμενες εντάσεις μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών δογμάτων. Το κανάλι Al Manar έπαιζε στίχους από το Κοράνι, σε ένδειξη πένθους για τον δολοφονημένο ηγέτη της οργάνωσης. Μια ανταποκρίτρια του καναλιού MTV Lebanon, που τηρεί σταθερά γραμμή κατά της Χεζμπολάχ, εξέφρασε τα συλλυπητήριά της, σε ζωντανή μετάδοση.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx