Ρωσία και Ουκρανία συμφωνούν σε κάτι: Όχι στην ολυμπιακή εκεχειρία

Ρωσία και Ουκρανία συμφωνούν σε κάτι: Όχι στην ολυμπιακή εκεχειρία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την προταθείσα εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι φέτος το καλοκαίρι, χαρακτηρίζοντας την αμφότεροι ασαφή. Οι Ρώσοι επιπλέον είπαν ότι «δεν αντιλαμβανόμαστε πώς ζητείται εκεχειρία αφου αποκλεισθήκαμε από τους Αγώνες».

Την πρόταση διατύπωσε πρώτος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που ζήτησε από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να τη μεταφέρει στον Πούτιν.

Ο Ζελένσκι δήλωσε σήμερα στον διαδικτυακό ενημερωτικό ιστότοπο Ukrainska Pravda, ότι οι λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας δεν είναι σαφείς και είπε «Μέχρι στιγμής μου ακούγεται ως μια μη βιώσιμη ιστορία», επισημαίνοντας από πλευράς του, τον κίνδυνο η Ρωσία να εκμεταλλευθεί την εκεχειρία για να μεταφέρει στη διάρκειά της στρατιωτικό εξοπλισμό ακόμα πιο κοντά στην Ουκρανία.

Σε πρότερο χρόνο η Μόσχα είχε εκφράσει παρόμοιες σκέψεις, ότι δηλαδή η Ουκρανία θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί αυτή την περίοδο για να εξοπλίσει περαιτέρω τις ένοπλες δυνάμεις της και να ανασυνταχθεί.

Ο Πούτιν από πλευράς του, επιστρέφοντας από την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κίνα, είπε ότι όντως ο Σι Τζινπίνγκ του μετέφερε την πρόταση για την εκεχειρία, αλλά δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες. Ωστόσο επέκρινε τη Δύση επειδή απαιτεί από τη Ρωσία να τηρήσει την Ολυμπιακή Εκεχειρία, ενώ αποκλείει την χώρα του από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μετά την πρόταση αυτή που έκανε ο Μακρόν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από το Παρίσι για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη κάτι τέτοιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι